A tüzérség és a légierő készíti elő az inváziót

2003.03.20. 19:21
Bufourd Blount vezérőrnagy szerint a kuvaiti-iraki határ teljes hosszában megnyitott zárótűzzel megkezdődött a Szaddám Huszein rendszere elleni szárazföldi hadművelet első szakasza. A konfliktus első ismert szárazföldi ütközetében az amerikai tengerészgyalogosok csütörtökön megsemmisítettek két iraki páncélozott szállító harcjárművet.
Az Egyesült Államok fegyveres erői 3. gyalogsági hadosztályának tüzérsége csütörtökön Kuvaitból tüzet nyitott a határ túlsú oldalán húzódó iraki állásokra. A tüzérség Paladin típusú önjáró lövegekkel és rakéta-sorozatvetőkkel tüzelt. A támadás része a szárazföldi hadművelet előkészítésének.

Kattintson a nagyításhoz! Bufourd Blount vezérőrnagy, hadosztályparancsnok a kuvaiti-iraki határ teljes hosszában megnyitott zárótüzet az Irak elleni szárazföldi műveletek első fázisának nevezte. A The New York Times internetes honlapja szerint a konfliktus első ismert szárazföldi ütközetében az amerikai tengerészgyalogosok csütörtökön megsemmisítettek két iraki páncélozott szállító harcjárművet. Erre azért volt szükség, mert az 1. tengerészgyalogos hadosztály könnyű páncélozott harcjárművei járőrözés közben szembetalálkoztak két iraki páncélozott szállító harcjárművel.

A tengerészgyalogosok LAV-25 típusú páncélozott harcjárművei megütköztek az iraki járművekkel és mindkettőt megsemmisítették, 25 milliméteres géppuskát és TOW irányított páncéltörő rakétát használva.

Az iraki erők előzőleg négy rakétával támadták a Kuvaitban felsorakozó amerikai katonákat. A korábbi hírekkel szemben egyik sem volt Scud-rakéta. Egy Patriot típusú rakétaelhárító üteg két Ababil 100 típusú rakétát megsemmisített.  • Hírek
  • Hírek