Auguszta
-3 °C
2 °C

Washington feladta a tömegpusztító fegyverek keresését

2005.01.12. 21:32
Kapcsolódó cikkek (1)
Lezárta az iraki tömegpusztító fegyverek utáni keresgélést az Egyesült Államok. A vizsgálatot végző csoport a tagjait fenyegető életveszély és az új információk hiánya miatt adta fel a helyszíni kutatást. Az elnök ennek ellenére ragaszkodik annak a döntésének a megvédelmezéséhez, amely Irak lerohanását rendelte el.
Eredmény nélkül fejezte be az iraki állítólagos tömegpusztító fegyverek utáni kutatást az Egyesült Államok, ismerte el szerdán a washingtoni Fehér Ház.

Powell: 2005-ben megkezdődhet a kionulás
Megkezdhetik kivonulásukat idén Irakból az amerikai csapatok, mégpedig az új iraki biztonsági erők felállításával párhuzamosan - közölte a távozó amerikai külügyminiszter, Colin Powell szerdán.
A külügyminiszter, aki korábban az amerikai hadsereg összes haderőnemét irányító vezérkari főnök volt, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: "Pillanatnyilag lehetetlen kijelenteni, hogy 2005-ben mennyivel csökkentjük erőinket".
Irakban mintegy 150 ezer amerikai katona állomásozik, közülük 12 ezret a január 30-ára kiírt választások biztosítására küldtek az országba.
Scott McClellan szóvivő bejelentette, gyakorlatilag befejeződött az állítólagos arzenál fellelésére indított tevékenység, már csak néhány ember foglalkozik ezzel.

Féltették az életüket

A The Washington Post című napilap szerdai számában szellőztette meg, hogy az a csoport, amelyet erre a feladatra állítottak, a tagjait fenyegető életveszély és az új információk hiánya miatt adta fel a helyszíni kutatást. Lényegében most ezt erősítette meg McClellan.

Az arab ország ellen 2003 tavaszán indított hadjáratot annak idején George Bush elnök egyebek között azzal indokolta, hogy Szaddám Huszein, az azóta a hatalomból elűzött és elfogott iraki államfő rendszere nemzetközi szervezetek tilalma alá eső fegyvereket rejteget.

Tűvé tették az országot

Fő indokként emlegették ekkor Washingtonban azt, hogy a diktátor a birtokában lévő tömegpusztító fegyverekkel veszélyeztetheti az emberiséget, ezért a világ biztonsága érdekében hatalmát meg kell dönteni .

Az amerikaiak mintegy 1200 katonai és egyéb rendeltetésű létesítményt kutattak át a konfliktus óta, mindhiába, nem bukkantak a háborús okot szolgáltató állítólagos fegyverek létére.

Charles Duelfer, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízottja, aki az akciót irányította, és emberei - az úgynevezett iraki vizsgálócsoport - visszautazott a "cég" virginiai központjába - írta a The Washington Post.

A CIA már beismerte

McClellan elmondta, Duelfer zárójelentését a jövő hónapra készíti el, de abban már várhatóan nem lesznek lényegesen új elemek, eddig készített beszámolóihoz képest.

A szóvivő ezzel arra a szeptemberi jelentésre utalt, amelyben a CIA arra a következtetésre jutott, hogy Iraknak nem voltak biológiai és vegyi fegyverkészletei, és atomkutatási programja is elsorvadt még az amerikai invázió előtt, ellentétben azzal, amire a Bush-kormány hivatkozott a háború megindításának igazolására.

Az elnök ennek ellenére makacsul ragaszkodott annak a döntésének a megvédelmezéséhez, amely Irak lerohanását rendelte el.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft