Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Robbantás az olaszok iraki főhadiszállásánál

2003.11.13. 09:15
Tizennyolc olasz életét vesztette és többen megsebesültek, miután gépkocsiba rejtett nagy erejű pokolgép lépett működésbe az olasz csendőrség főhadiszállásánál szerda reggel a dél-iraki Násziríja városában.
Tizenkilencre emelkedett a dél-iraki Násziríjában szerdán végrehajtott robbantás olasz halálos áldozatainak száma - jelentették be csütörtökön Rómában.

Négy öngyilkos merénylő követte el olasz információk szerint azt a robbantásos terrorakciót az iraki Násziríjában, amelynek szerdán 18 olasz katona és civil, továbbá összesen kilenc iraki esett áldozatul. Giorgio Cornacchione tábornok, az iraki olasz kontingens vezetője - a német dpa hírügynökség jelentése szerint - itáliai televíziókkal azt közölte, hogy a merénylők két, összesen több száz kilogramm robbanóanyaggal megrakott járművet robbantottak fel. Az olasz áldozatok közül kettő civil, 16 pedig katona vagy rendőr volt. A robbantás összesen 84 személyt sebesített meg, s tizenegynek súlyos az állapota. Korábbi jelentések szerint a sérültek közül húsz olasz állampolgár.

Az olasz csendőrség római főparancsnoksága közölte, hogy a robbanás közép-európai idő szerint 8 óra 40 perc körül következett be a brit parancsnokságú "többnemzetiségű speciális egység katonai rendészetének támaszpontja előtt".

Öngyilkos merénylet lehetett

Felvételek a merényletről
Fotó: EPA
A halottak tiszthelyettesek voltak, az egyelőre tisztázatlan számú sebesült között olaszok és irakiak egyaránt vannak. A csendőrség főparancsnoksága forró drótot létesített a hozzátartozók számára, amelyen keresztül érdeklődhetnek a násziríjai helyzetről.

A robbanás erősen megrongálta az olasz főhadiszállás egyik épületét, sok csendőr a romok alatt rekedt. Az udvaron tűz ütött ki, több jármű és egy lőszerraktár lángra kapott - mondta Andrea Angeli, a koalíciós erők szóvivője az ANSA olasz hírügynökségnek. A násziríjai táborban csaknem 300 csendőr teljesített szolgálatot egy 110 fős román egység mellett. Az al-Dzsazíra arab hírtévé szerint az iraki sérültek között rendőrök és polgári személyek is vannak.

Gyász az olasz parlamentben

Olaszország mintegy 3000, elsősorban humanitárius feladatokat ellátó katonát állomásoztat Irakban és körülbelül 40 önkéntessel vesz részt a Nemzetközi Vöröskereszt segélyező munkájában.

A merénylet hírére az olasz parlament mindkét háza felfüggesztette ülését a gyász jeleként, Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök terrorcselekménynek minősítette az Irakban szolgáló olasz alakulatot ért első támadást. Az államfő hangsúlyozta: a merénylet nem tántorítja el Olaszországot attól, hogy segítse az Egyesült Államok nemzetközi harcát a terrorizmus ellen.

Az al-Kaidára terelődhet a gyanú

Az Egyesült Államok iraki intervencióját támogató Olaszországot októberben fenyegette meg az al-Kaida terrorhálózat egy hangfelvételen, amelyet vezérének, Oszama bin Ladennek tulajdonítottak.

"Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy alkalmas pillanatban és helyen lecsapjunk az összes országra, amely részt vesz ebben az igazságtalan háborúban, de mindenekelőtt Nagy-Britanniára, Spanyolországra, Ausztráliára, Lengyelországra, Japánra és Olaszországra" - hangzott az amerikai néphez intézett üzenet, amelyet az al-Dzsazíra közvetített.

Az olaszok elleni merénylet egyelőre lehetetlenné teszi, hogy Japán útnak indítsa a robbantás közelében, Dél-Irakban telepíteni szándékozott nem harcoló egységét - közölte Tokióban a kormányszóvivő. Az ázsiai szigetország Irak újjáépítésének támogatására küldött volna katonai segítséget az arab államba, de ennek feltételei egyelőre nem teljesülnek - hangoztatta Fukuda Jaszuo csütörtökön.  • Vennék
  • Hírek