Géza
-12 °C
-4 °C

Bin Laden az iraki választások bojkottjára szólított fel

2004.12.28. 15:51
Az Irakban állomásozó amerikai erők és a bagdadi átmeneti kormány elleni szent háborúra szólította fel a muzulmánokat Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője egy hangfelvételen, hozzátéve, hogy "súlyos bűnt" követnek el, ha nem követik felhívását.
A bin Ladennek tulajdonított hangfelvétel kedden került fel a világhálóra, egy nappal azután, hogy az al-Dzsazíra arab hírtévé részleteket közölt a beszédből. Amerikai tisztségviselők szerint a felvétel valódinak tűnik.

Bin Laden: a muzulmánoknak kötelessége harcolni

Az al-Kaida vezére a hétfőn sugárzott beszédtöredékekben a januári parlamenti választások bojkottjára buzdította az irakiakat, mondván: hitetlenek, ha részt vesznek a szavazáson. Méltatta az al-Kaidával szövetséges Abu Muszab az-Zarkávit, Washington első számú ellenségét Irakban, és az iraki iszlám ellenállási mozgalom vezetőjének ismerte el.

Az interneten közzétett hangszalagon bin Laden arra kérte a muzulmánokat, hogy fokozzák az öngyilkos merényleteket, telepítsenek több taposóaknát, vegyenek célba olaj- és agrárlétesítményeket Irakban, ahol állítása szerint az al-Kaida heti kiadásai elérik a 200 ezer eurót.

Kérte a muzulmánokat, hogy segítsék a palesztinok felkelését az izraeli megszállás ellen, hitehagyottnak nevezve a palesztin elnökjelöltet, Mahmúd Abbászt.

Kivégezték a Sandi Group 8 alkalmazottját

Iszlám fegyveresek kedden bejelentették, hogy kivégezték egy Irakban működő amerikai biztonsági és újjáépítési cég nyolc helyi alkalmazottját, mivel segítették az ország Egyesült Államok által vezetett megszállását. Az emberrablók két túszt "bizonyíték hiányában" elengedtek.

A Sandi Group nevű cég 10 alkalmazottját valószínűleg december 13-án rabolták el a Mudzsahed Hadsereg, a Fekete Zászló Hordozói és a Mutaszin Bellah Brigád fegyveresei a Fallúdzsa és Bagdad között vezető úton.

A bejelentést tartalmazó videofelvételen, amelynek hitelessége egyelőre nem bizonyított, egy ismeretlen hang olvassa fel a "bíróság határozatát": "nyolc túszt kivégeztünk, mert bizonyítást nyert, hogy támogatták a megszálló hadsereget. A másik két túszt bizonyíték hiányában elengedtük".

Az Irakban 7000 főt foglalkoztató washingtoni székhelyű Sandi Group tisztviselője nem rendelkezett információval a túszokról.

Merényletet akadályozták meg

Nagy hatásfokú pokolgépet hatástalanítottak Vászit tartomány Huszejba településen. "December 27-én a többnemzetiségű erőkben szolgálatot teljesítő ukrán katonák rendvédelmi szervekkel közösen műveletet hajtottak végre annak az értesülésnek az ellenőrzésére, hogy Huszejba faluban szélsőségesek csoportja jelent meg" - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya.

A kutatás során a katonák egy 250 kilogrammos repülőbombából és két detonátorból előállított pokolgépet találtak és hatástalanítottak. A település egyik raktárában titkos fegyverraktárra bukkantak, amelyben puskák és lőszer, illetve 36 méter, pokolgépekhez használt gyújtózsinór és egy akkumulátor volt. Az akció során őrizetbe vettek egy iráni állampolgárt, akit átadtak az iraki rendvédelmi szerveknek.

Az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint az ukrán békefenntartók az iraki katonákkal közösen hétfőn közös műveletet hajtottak végre az iraki-iráni határ térségében, amelynek során rábukkantak a titkos fegyverraktárra. A katonák a határ mentén ideiglenes őrhelyeket állítottak fel, ahol az ukrán határőrök, az iraki nemzeti gárda katonái és az iraki rendőrök teljesítettek szolgálatot. Az akció során hét illegális határátkelőt őrizetbe vettek és átadtak az iraki hatóságoknak.