Béla
13 °C
27 °C

Az IRA letenné a fegyvert

2001.08.06. 21:45
Történelmi bejelentést tett az IRA, az Ír Köztársasági Hadsereg. Az ír szeparatisták terrorcselekményei miatt hírhedtté vált szervezet teljes fegyverletételt ajánlott hétfőn. A bejelentés érhető módon óriási szenzáció, hiszen az északír békefolyamat éppen amiatt került válságba, mert az IRA nem volt hajlandó még csak gesztust sem tenni fegyverei leszerelésével kapcsolatban.
Az Ír Köztársasági Hadsereg, közismertebb nevén az IRA javaslatot tett a félkatonai szervezet birtokában lévő fegyverek leszerelésére. A nagypénteki egyezmény keretében létrejött nemzetközi fegyverzet-ellenőrzési bizottság vezetője, John de Chastelain tábornok szerint a javaslat értelmében az IRA teljesen és bizonyíthatóan használaton kívül helyezi fegyvereit. A tábornok azonban nem közölt pontos részleteket sem ennek módjáról, sem időpontjáról.

Az unionisták szkeptikusak

A bejelentés érhető módon óriási szenzáció, hiszen az északír békefolyamat éppen amiatt került válságba, mert az IRA nem volt hajlandó még csak gesztust sem tenni fegyverei leszerelésével kapcsolatban. A kialakult válság kezelésére London és Dublin újabb tervet dolgozott ki, és az északír pártoknak éppen ma kell nyilatkozniuk: elfogadják-e ezt a tervet. Az IRA bejelentése most teljesen új helyzetet teremtett. A londoni kormány északír ügyekért felelős minisztere John Reid szerint az IRA bejelentése feloldhatja a kialakult patthelyzetet. Az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Fein elnöke Gerry Adams szerint a bejelentés hatalmas történelmi áttörés.

A különböző unionista pártok azonban kevésbé lelkesek, némelyik szerint csak újabb halogató taktikáról van szó. Több unionista politikus szerint elég volt az újabb ígéretekből, most már tetteket akarnak Észak-Írországban. David Trimble, az Ulsteri Unionista Párt vezére, aki július 1-jei lemondásáig a negyedszázada első ulsteri tartományi kormány vezetője volt, újságíróknak ugyanakkor Belfastban azt mondta: az IRA nyilatkozata csak esetleges szándékokról szól, és továbbra sem történt semmi a katolikus szervezet tényleges lefegyverzésének kérdésében. Az ulsteri unionisták ennek kezdetét akarják most már látni - tette hozzá az északír protestáns politikus. Trimble egyébként éppen az IRA fegyverbeszolgáltatásának ügyében előállt patthelyzet miatt távozott posztjáról a múlt hónap elején, holtpontra juttatva ezzel az észak-írországi rendezési folyamat egészét.