Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Huszein: Az amerikaiak korunk mongoljai

2003.01.17. 10:54
Szaddám Huszein az öbölháború kitörésének 12. évfordulóján tartott beszédében korunk mongoljainak nevezte az Egyesült Államokat és közölte, Bagdad népe felkészült arra, hogy a támadókat a város kapuinál öngyilkosságra kényszerítse.
Szaddám Huszein iraki elnök pénteken, az öbölháború kitörésének 12. évfordulóján mondott, az állami rádióban és televízióban közvetített beszédében bejelentette: Irak mozgósította erőit, hogy Bagdad kapuinál győzzék le az amerikai hadsereget, ha megtámadja az országot.

"Korunk mongoljai"

Az iraki elnök "korunk mongoljainak" nevezte az amerikaiakat, utalva Hulagu kán hadseregére, amely 1258-ban feldúlta Bagdadot, véget vetve az Abbászida Kalifátusnak és hozzátette: Bagdad, népe és vezetése elszánta magát arra, hogy a támadókat kapuinál öngyilkosságra kényszerítse.

Szaddám Huszein beszédére két nappal azután került sor, hogy George Bush amerikai elnök közölte: elege van az iraki elnök "időhúzásából és hazugságaiból", s Szaddámnak be kell bizonyítania, hogy leszereli tömegpusztító fegyvereit.

Titkos fegyver- és hadianyagraktárra bukkantak

Amerikai katonák csütörtökön Afganisztán különböző részein négy titkos fegyver- és hadianyagraktárra bukkantak, miközben az észak-afganisztáni Balhban egy pokolgépes merényletben egy személy életét vesztette, egy amerikai katona pedig egy éjszakai rajtaütésben megsebesült. A raktárakból az amerikaiak nagy mennyiségben golyószórókat, rakétagránátokat, géppisztolyokat, lőszert és más hadianyagot foglaltak le. A készletek többsége Kínából, Jugoszláviából, Oroszországból és Iránból származik. Két helyütt - Dzsalálábádban és Bámijánban - a helyi lakosoktól kapott értesítés nyomán találták meg a rejtegetett fegyvereket.

Eközben Balhban egy rádiókészülékbe rejtett pokolgép felrobbanása következtében egy személy életét vesztette, egy másik pedig megsérült. A robbanószerkezetet közterületen helyezték el, feltehetően annak reményében, hogy a detonáció sokak halálát okozza, de a pokolgép a vártnál korábban robbant fel. Nyugat-Afganisztánban péntekre virradóra egy amerikai katonát a lábán lövés ért, miután a katona járőröző alakulatára tüzet nyitottak. A sebesültet helikopterrel kórházba szállították.

Béketüntetések világszerte

Bagdadban iraki újságírók több száz fős tüntetőcsoportja várta az ellenőrzésekre induló ENSZ-szakértőket az Irak elleni háború 12 évvel ezelőtti kirobbanásának évfordulója - 1991. január 17. - miatt. A résztvevők az amerikai elnököt bíráló és az iraki államfőt támogató jelszavakat hangoztattak annak az újságíró-szövetségnek a szervezésében, amelyet Udaj Huszein, az elnök fia irányít. Los Angelesben, a városközpontban tüntetők papírkoporsókkal akadályozták meg a bejutást egy szövetségi épületbe a város központjában. A résztvevők a járdára "demokrácia", "nemzetközi jog", "vágyak" feliratú koporsókat helyeztek el, és sokan ezek mellé feküdtek. A rendőrség idővel felszólította őket, hogy tegyék szabaddá az épület bejáratát, majd amikor ennek nem tettek eleget, 17 személyt letartóztattak.

A hét végén világszerte számos tiltakozó rendezvényre lehet számítani az Irak elleni esetleges hadművelet veszélye miatt. Tokióban tízezer embert - ott szokatlannak számító méretű tömeget - várnak a városközpontba szervezett felvonulásra. További tüntetések várhatók Washingtonban, Bagdadban, emellett 18 más országban, köztük Nagy-Britanniában, Egyiptomban, Mexikóban és Spanyolországban. Az Egyesült Államokban országszerte több százezer embert várnak az utcákra.

Mire utalnak az üres vegyifegyver-lövedékek?

A Fehér Ház várakozó magatartást tanúsít azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ fegyverellenőrei Irakban megtaláltak 12 üres vegyifegyver-robbanófejet - jelentette a CNN hírtelevízió pénteken. Egy magas állású amerikai kormánytisztviselő kijelentette a tévéadónak, hogy a kormány behatóbb tájékoztatást vár a fegyverellenőröktől. Egy másik kormánytisztviselő kijelentette: az ellenőrök által talált üres tartályok problémája számos kérdést vet fel.

Ugyanakkor egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes a Reuters munkatársának csütörtökön kifejtette: a csütörtökön megtalált 11 darab, kis űrméretű, vegyi fegyver célba juttatására alkalmas üres lövedék felfedezése nem perdöntő bizonyít. Különösen nem az, hogy a lövedékek olyan helyen kerültek elő, amelyet már korábban is megvizsgáltak a fegyverzetellenőrök. Maguk az ellenőrök is csekély jelentőségűnek értékelték, Bagdadban újságíróknak nyilatkozva, a csütörtökön talált üres vegyifegyver-fejeket.

Irak fegyverben
Jóllehet Irak katonai ütőereje a 12 évvel ezelőtti öbölháborúban jelentősen csökkent, a közel-keleti ország ma is jelentős fegyverzettel és élőerővel rendelkezik. A hagyományos fegyverek terén Irak ma nem éri el az 1991 januári szintet.

A szárazföldi erők összlétszáma 424 ezer fő. A 17 reguláris hadosztály - nyugati felfogás szerint - rosszul kiképzett és gyenge motivációjú katonákból áll. Ezen belül a szárazföldi haderő 375 ezer, a légierő 47 ezer, míg a haditengerészet kétezer emberre számíthat. A tartalékosok száma 650 ezer. Jobb felszerelést és nagyobb ütőerőt tulajdonítanak szakértők a köztársasági gárdának: ez a 26 ezer katona képezi Szaddám Huszein elnök elit osztagait. A különböző félkatonai egységek teljes létszáma 50 ezer. A dpa német hírügynökség szerint az iraki hadsereg 2200 harckocsival rendelkezik. A páncélozott harci járművek száma 3700, a nehéztüzérségi lövegeké 2400. Légvédelmi rakétából 1500, föld-föld rakétából 300 darabbal rendelkeznek a irakiak. Az utóbbi kategórián belül szerepel a kimutatásban 40 darab Scud rakéta, amelyeknek hatótávolsága 650 kilométer. A légierő harci gépeinek a száma 316, ám ezeknek körülbelül egyharmada nincs bevethető állapotban. A pilóták képzettsége gyönge, repülési gyakorlatuk minimális. A helikopterek száma legalább száz. Az iraki haditengerészet 21 kisebb egységből áll.

A Perzsa-öböl térségében, illetve az Arab-félszigeten és Törökországban jelenleg mintegy 65 ezer amerikai katona tartózkodik.