Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Csapatcserét tervez Irakban a Pentagon

2003.07.23. 23:07
A washingtoni védelmi minisztérium az erősödő belpolitikai nyomásnak engedve egyfajta rotációs tervet jelentett be az Irakban állomásozó lelkileg és fizikailag egyaránt kimerült amerikai katonák hazahívására, illetve azok új erővel történő pótlására.

A tervet, amelyről már napok óta beszéltek Washingtonban, Jack Keane tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke ismertette szerdán a Pentagonban tartott sajtóértekezletén.

Az elhatározott rotáció első lépéseként a 3. gyalogos hadosztály katonáit hívják haza. Ez volt az első egység, amely a háború idején behatolt Bagdadba, s az elmúlt hetekben oroszlánrészt vállalt a stabilizációs erőfeszítésekben is. A hadosztály katonáit a 82. légi szállítású hadosztály egységeivel helyettesítik. A 3. gyalogos hadosztály szeptemberre elhagyja Irakot - ígérte Keane tábornok.

A Bush-kormányra és ezen belül a Pentagonra hetek óta erősödő nyomás nehezedett annak érdekében, hogy konkrét tervet terjesszen elő az Irakban állomásozó amerikai katonák felváltására. Ez a nyomás tovább erősödött párhuzamosan azzal, hogy mindennapossá és egyre szervezettebbé váltak az amerikai haderő elleni támadások. A különböző televíziós állomások által megszólaltatott katonák közül többen nyílt elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy teljes a bizonytalanság hazatérésüket illetően.

A védelmi minisztérium mostanáig tartózkodott attól, hogy az elfáradt iraki katonák pótlására konkrét ütemtervet terjesszen elő. Megfigyelők szerint Szaddám Huszein két fiának megölése - amit Washingtonban rendkívül kedvező fejleményként értékelnek - felgyorsította a döntést.

A rotáció részeként a Pentagon mozgósítani kívánja a Nemzeti Gárda két dandárját is, amelyek szintén Irakban kerülnek bevetésre.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter a napokban körvonalazta azt a tervet, amely nagyszabású hadsereg-átalakítást irányoz elő. Ennek egyik lényeges eleme a tartalékosok számának csökkentése, illetve az aktív szolgálatot teljesítők számának növelése. Rumsfeld az elkövetkező hetekben terjeszti a tervet az amerikai törvényhozás elé, amely előzetes vélekedések szerint áldását adja a nagyobb hadseregre.