Lehel
17 °C
27 °C

Irak mégis részt vehet az olimpián

2008.07.29. 23:19
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedd este engedélyezte Iraknak, hogy részt vegyen a pekingi nyári játékokon. Irak két versenyzővel képviseltetheti magát az olimpián.
A NOB végrehajtó bizottsága június 4-én függesztette fel Irak tagságát, mert az ország politikai vezetése beleszólt abba, hogy kik kaphatnak vezető tisztségeket a sportszövetségekben. A kormány az ország olimpiai bizottságát feloszlatta és új tisztségviselőket választott. Az átalakult Iraki Olimpiai Bizottságot a NOB nem ismerte el.

Múlt csütörtökön a NOB megerősítette, hogy az iraki sportolók nem indulhatnak el a nyári játékokon és tárgyalást kezdeményezett az ország politikai vezetőivel a helyzet lehetséges megoldásáról. Az iraki kormány szombaton bejelentette, hogy egyeztet a NOB-bal a döntés megváltoztatásáról.

A két fél megállapodásának értelmében - melynek köszönhetően Irak mégis jelen lehet az olimpián - az ázsiai országban novemberig meg kell tartani a választásokat a helyi olimpiai bizottságban, amelynek függetlennek kell lennie a kormánytól.