Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megkezdődött a fegyverzetellenőrzés Irakban

2002.11.27. 11:54
Az ENSZ ismételten felszólította Irakot az együttműködésre. Az ellenőrök munkájának megkezdését követően megszólaltak a légvédelmi szirénák Bagdadban. A brit védelmi minisztérium szerint a szövetséges haderőknek nincs közük az esethez.
Szerdán - négy éves szünet után - újra felvették iraki munkájukat az ENSZ fegyverzetellenőrei. Az ellenőrök a tömegpusztító fegyverek utáni kutatást a Bagdadtól keletre fekvő térségben kezdték meg. Szerda reggel egy kilenc járműből álló konvoj hagyta el az iraki főváros szélén található bázist - tudósított az al-Dzsazira arab televízió. Bagdadi bejelentés szerint az ominózus térségben csak egy elmebetegeket kezelő gyógyintézet, és egy tejtermékgyár található.

Megszólalt a légvédelem

Két órával az ellenőrök munkájának megkezdése után légiriadó szirénái szólaltak meg az arab fővárosban. Az iraki védelmi minisztérium szerint ellenséges gépek repültek be a főváros légterébe. Robbanásokat nem lehetett hallani, de a város felett vékony füstfelhő volt látható, aminek eredete azonban nem tisztázott. Az esettel kapcsolatban a Szaud-Arábiában állomásozó amerikai hadtest illetékesei nem voltak hajlandóak nyilatkozni - írja a Focus. A brit védelmi minisztérium a CNN jelentése szerint azonban kategorikusan cáfolta, hogy bármilyen szövetséges katonai akció zajlott volna a térségben az adott időpontban.

Az 1991-es öbölháború óta ritka esetnek számít, hogy Bagdadban megszólalnak a légvédelmi szirénák. Mivel a főváros kívül esik a szövetségesek által ellenőrzött repülési tilalmi övezeten, ide ritkán repülnek be amerikai vagy brit vadászgépek.

A jó hír kudarc

Az ENSZ által egyhangúlag elfogadott új határozat több jogosítványt ad az ellenőröknek, és keményebben fogalmaz Irakkal szemben. Az országnak december 8-ig kell leadnia egy teljeskörű listát biológiai és vegyi fegyvereiről. Bagdad egyelőre tagadja, hogy rendelkezne ilyen jellegű tömegpusztító eszközökkel. Emlékezetes azonban, hogy George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke úgy nyilatkozott, amennyiben az ellenőrök nem találnak semmit, az azt jelenti, hogy kudarcot vallottak.

Egyelőre 17 ellenőr tartózkodik az ország területén, számuk a következő hetekben háromszázra fog emelkedni. A munkatársakat 45 országból toborozták, a legtöbben - mintegy harmincan - az Egyesült Államokból érkeznek.

"Befagyasztják" az épületeket

Kedden a világszervezet képviselői részleteket hoztak nyilvánosságra arról, hogy miként zajlik egy-egy helyszín átvizsgálása. A kutatás megkezdése előtt minden egyes épületet "befagyasztanak" senki sem mehet onnan ki, vagy be. A négy évvel ezelőtti vizsgálatoknál ugyanis felmerült a gyanú, hogy mialatt az ellenőrök bementek a főbejáraton, az irakiak fontos dokumentumokat vittek ki a hátsó kijáraton.

A kutatás megkezdése előtt néhány órával az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb felszólítást intézett Bagdadhoz, amiben kijelenti, elvárja, hogy az ország feltétel nélkül segítse az ellenőrök munkáját. Az ENSZ egyik szóvivője közölte, a vizsgálatok eredményeinek hivatalos közlése előtt egyetlen ország sem tudhat meg részleteket munkájukról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?