Bernadett
-2 °C
4 °C

USA: Irakból még lehet demokratikus állam

2006.10.24. 15:28
Irak amerikai főparancsnoka szerint a helyi erők 12-18 hónapon belül képesek lesznek az ország biztonsági ellenőrzésének teljes átvételére. Az Egyesült Államok bagdadi nagykövete úgy vélekedett, "a nehézségek ellenére" fennáll még annak lehetősége, hogy Irak több etnikumot és felekezetet magába foglaló demokratikus állam legyen.

Az iraki biztonsági erők várhatólag mintegy 12-18 hónapon belül lesznek képesek az ország feletti biztonsági ellenőrzés teljes átvételére - véli George Casey, az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnoka.

Azért még lesz amerikai támogatás

Ez nem jelenti azt, hogy az iraki biztonsági erők utána nem számíthatnak amerikai katonai támogatásra: "bizonyos mértékű" amerikai támogatás akkor is fennmarad, de az amerikai erők iraki létszámának fokozatos csökkentésére kell berendezkedni - jelentett ki Zalmay Khalilzad amerikai nagykövettel közösen tartott bagdadi sajtóértekezletén. Hozzátette: "Jelenleg az út hetvenöt százalékánál tartunk az iraki biztonsági erők kiépítésében."

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövete úgy vélekedett, "a nehézségek ellenére" fennáll még annak lehetősége, hogy Irak több etnikumot és felekezetet magába foglaló demokratikus állam legyen, ám ehhez nehéz döntéseket kell meghozniuk az iraki politikai vezetőknek a következő hetekben, és egyetértésre kell jutniuk számos kérdésben.

NEm volt áram

Mint mondta, az iraki kormány még az év vége előtt megkapja a szükséges lépések akciótervét, amelyet végre kell hajtania, ha továbbra is élvezni akarja a nemzetközi támogatást. Azt nem jelölte meg, ki fogja elkészíteni ezt az akciótervet és átnyújtani az iraki kormánynak.

Ízelítőt adott a Zalmay Khalilzad nagykövet által említett nehézségekből, hogy beszédének kellős közepén áramkimaradás miatt sötétbe borult a terem, ahol a sajtóértekezlet zajlott, és elnémultak a mikrofonok. Pedig a sajtókonferencia helyszíne az arab ország jelenleg legjobban őrzött és ellátott körzetében zajlott, Bagdad úgynevezett zöld zónájában, ahol az iraki minisztériumok és az amerikai nagykövetség épülete is található.