Szilárda
0 °C
6 °C

15 áldozat az iraki gerillák újabb merényletében

2005.12.26. 12:48
Rendőrök, katonák és egy civil is életét vesztette az iraki gerillák újabb akciója során. William Pace amerikai vezérkari főnök levonta a következtetést: az irakiak az amerikai erők távozását akarják.

Iraki lázadók öt rendőrt és öt katonát öltek meg hétfőn két, Baakúba térségében végrehajtott rajtaütésben; az egyik helyszínen a kibontakozott tűzharcban hat támadó gerilla is életét vesztette - közölte az iraki rendőrség, illetve a hadsereg. A főváros Bagdad Karada negyedében eközben négy, parkoló autóba rejtett pokolgép robbant fel rövid egymásutánban, két rendőr és egy civil járókelő sebesülését okozva - számolt be a merényletekről egy belügyminisztériumi forrás. Az amerikai hadsereg közlése szerint előzőleg, karácsony napján két amerikai katona vesztette életét Bagdadban, útmentén elhelyezett pokolgépek robbanásában. Halálukkal a Pentagon hivatalos adatai szerint 2164-re nőtt az Egyesült Államok vezette iraki invázió kezdete, 2003 márciusa óta az arab országban elesett amerikai katonák száma.

Veszteségek mindkét oldalon

A kora reggeli rajtaütések egyikében a lázadók egy közúti ellenőrzőpontot támadtak meg Baakúba közelében, a főváros Bagdadtól 60 kilométerre északra; a rajtaütésben megöltek öt rendőrt, további négyet pedig megsebesítettek - közölte a helyi rendőrség. A támadó mintegy harminc gerilla harckocsi-elhárító rakétákat és aknavetőket is bevetett a Buruz településnél (Baakúbától mintegy öt kilométerre) felállított ellenőrzőpontnál. A rendőrök viszonozták a tüzet, és megöltek hat támadót.

Ugyanebben a térségében, a Bagdadtól mintegy száz kilométerre északra fekvő Dabab falunál a lázadók öt katonát lőttek le délelőtt, egy ugyancsak jól kitervelt rajtaütésben.

Dijála tartomány székhelyének, Baakúbának a térségében, amelyet nagyjából egyenlő arányban laknak síita, illetve szunnita vallásúak, a lázadók rendszeresen támadásokat hajtanak végre az iraki és az amerikai hadsereg katonái ellen. Irakban - a december közepi választásokat övező, hallgatólagos fegyvernyugvás után - az elmúlt néhány napban ismét fellángolt az erőszak. A gerillák legutóbb pénteken hajtottak végre egy nagyszabású támadást, amelyben az iraki biztonsági erők tíz katonája vesztette életét, további húsz pedig megsebesült.

"Azt akarják, hogy minél hamarabb távozzunk"

Az amerikai katonák és az Irakban állomásozó más külföldi erők "lehető legkorábbi" távozását szeretnék látni az irakiak - ismerte be Peter Pace tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke Washingtonban helyi idő szerint vasárnap. A legmagasabb rangú amerikai katona emellett bejelentette, hogy az Irakban harcoló amerikai haderő létszámát mostantól havonta felülvizsgálják.

"Nyilvánvaló, hogy az irakiak maguk is előnyben részesítenék, hogy a többnemzetiségű erők a lehető leghamarabb hagyják el az országukat" - jelentette ki Pace tábornok a Fox News amerikai hírtelevíziónak adott interjújában. "Nem akarják, hogy már holnap kivonuljunk, de azt akarják, hogy a lehető leghamarabb távozzunk" - fűzte hozzá.

Pace tábornok bejelentése nem sokkal azután hangzott el, hogy az iraki Fallúdzsába látogató Donald Rumsfeld védelmi miniszter pénteken közölte: két harcoló dandárt - mintegy hétezer katonát - von ki tavaszig Irakból az Egyesült Államok. Rumsfeld mindazonáltal a túlzottan gyors csapatkivonás ellen foglalt állást, meggyőződését fejezve ki, "hogy ha az Egyesült Államok már ma kivonul Irakból, úgy a győzelmüktől megittasult terroristák a térség legkülönbözőbb pontjain, valamint odahaza az Egyesült Államokban is támadásokat indítanak majd ellenünk".