Piroska
-1 °C
5 °C

Robbantások Irakban

2004.08.01. 08:47
Két iraki meghalt és kettő megsebesült egy út mentén elrejtett pokolgép felrobbanásakor vasárnap reggel Bagdad belvárosában. Az észak-iraki Moszulban robbanószerrel megrakott gépkocsi repült a levegőbe , négy embert megölve és több mint ötven személyt megsebesítve.
A bagdadi pokolgéppel egy külföldi polgári személyeket szállító gépkocsioszlopot akartak felrobbantani a lázadók, de áldozataik iraki járókelők közül kerültek ki. A helyi rendőrség elmondása szerint egy nő és egy férfi vesztette életét, a két sérült közül az egyik állapota válságos. A konvojban utazó külföldiek sértetlenek maradtak. A robbantás helyszínéről, a Tigris keleti partján fekvő Abu Navaz útról fekete füstfelhő szállt fel.

Az észak-iraki Moszulban egy rendőrőrssel szemben repült a levegőbe egy robbanószerrel megrakott autó, amelyet öngyilkos merénylő vezetett. A detonációban kórházi források szerint négy ember meghalt és több mint 51 megsebesült. Az áldozatok közül ketten rendőrök, ketten civilek voltak. A rendőrség elmondása szerint helyi idő szerint reggel 8 órakor egy japán gyártmányú, fehér terepjáró hajtott nagy sebességgel a rendőrőrs bejáratához, jóllehet az épület körzetében sebességkorlátozás van érvényben. Az őrség tüzet nyitott a gyanús gépkocsira, hogy megállásra kényszerítse, ekkor az autó a bejárattal szemben megállt és felrobbant. A rendőrőrs egy része beomlott, öt parkoló gépkocsiban és a szomszédos üzletekben károk keletkeztek. A robbanás helyszínén három méter széles kráter tátong. Az amerikai hadsereg úgy nyilatkozott, hogy a szövetséges erők katonái közül senki sem sérült meg a robbantásban.

Az észak-iraki Moszul már többször volt támadások és merényletek színhelye. Június 26-án gépkocsiba rejtett pokolgépekkel végrehajtott robbantások sorozatában legkevesebb 49 ember halt meg és hozzávetőlegesen 250 megsebesült, 20 személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak. A moszuli rendőrőrs elleni robbantást négy nappal azután hajtották végre, hogy az iraki fővárostól északkeletre fekvő Baakúba rendőrségének egyik toborzóirodája előtt 70 embert rántott magával a halálba hasonló módon egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsit vezető öngyilkos merénylő.

Fallúdzsában a legfrissebb, kórházi forrásokon alapuló veszteségmérleg szerint tíz iraki halt meg és negyven további megsebesült vasárnapra virradóra az amerikai haderő légicsapásaiban, illetve amerikai katonák és felkelők harcaiban. A Bagdadtól nyugatra fekvő szunnita várost az éjszaka erős robbanások rázták meg, amelyeket a jelek szerint az okozott, hogy az amerikai katonák újabb hadműveletet indítottak a településen.