Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mintegy 40 kisebb fegyverraktárra bukkantak Bagdadban

2008.05.25. 12:23
Hétheti, mintegy ezer áldozatot követelő harc után fegyverszünetet kötöttek az iraki kormányerők és Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok milicistái. A megegyezés értelmében az iraki katonák átfésülhetik a hitszónok bagdadi "bázisnegyedét" : eddig 38 helyen bukkantak kisebb nagyobb fegyverarzenálra

Legalább 38 titkos fegyver- és lőszerraktárra bukkantak az iraki katonák a bagdadi Szadrvárosban azóta, hogy egy héttel ezelőtt bevonultak az iraki főváros északkeleti, síiták lakta negyedébe.

Csupán szombaton közel 360 darab AK-47-es gépkarabélyt, 12 egyéb géppisztolyt, harckocsi-elhárító aknákat, RPG rakétavetőket és hozzájuk való lövedékeket találtak. E fegyvereket egy mecsetben és egy kórházban rejtették el a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok milicistáinak fellegváraként ismert negyedben.

A katonák először május19-én, hétfőn hatoltak be Szadrváros déli részébe, majd csütörtökön ellenőrzésük alá vonták a 27 négyzetkilométeres városnegyed egészét. A "Békeművelet" nevű akció a szadrista mozgalom jóváhagyásával ment végbe, a május 10-én azzal a céllal kötött megállapodás értelmében, hogy véget vessenek a kétmilliós negyedben az erőszaknak.

Az egyezmény a szadrista milícia és az amerikai-iraki katonaság hétheti, közel ezer halálos áldozatot követelő harcainak vetett véget, amelyek helyi lakosok ezreit késztették menekülésre, s háborús övezetté tették Szadrváros egyes szektorait. A feszültség azonban még nem múlt el, Szadr hívei többször is "túlkapásokkal" vádolták a kormányerőket.