József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kiengedték az utolsó magyar sérültet is Irakban

2004.02.22. 13:06
Visszatért alakulatához a kórházból az a százados, aki a nyakán és az arcán sérült meg az iraki Hillában történt merényletben - tájékoztatta Kuti Ferenc, a magyar szállító kontingens sajtótisztje az MTI-t telefonon vasárnap.
Az iraki Hillában tartózkodó többnemzetiségű hadosztály táborát február 18-án hajnalban érte terrortámadás, a merényletben tíz magyar katona sérült meg, közülük hárman súlyosan. A magyar zászlóalj épületeinek ablakai kitörtek és a szétrepülő ablakszilánkok okozták a katonák sérülését. A súlyos sérülteket kórházba vitték, akik közül kettőt már korábban visszaengedtek az alakulathoz.

Kuti Ferenc ismertetése szerint a százados, aki az alakulat mozgáskoordinációs központjának parancsnoka, a nyakán 10 centiméteres, míg a bal arcán egy három-négy centis sérülést szenvedett, amelyeket össze kellett varrni. A varratokat a hét közepén veszik ki. A sajtótiszt közlése szerint a százados már telefonon beszélt a családjával is.

Kuti Ferenc elmondta, hogy a százados három hónappal hosszabbította meg szolgálatát és a történtek ellenére sem döntött úgy, hogy ezen változatni szeretne.

A sajtótiszt ismertetése szerint a katonák közül senki sem gondolja úgy, hogy abba kellene hagyni a szolgálatot, mindenki folytatni szeretné a munkáját.

A merényletben komolyabban megsérült másik két katona már az előző napokban visszatért alakulatához. Kuti Ferenc beszámolt arról, hogy az alakulatnál jó és kiegyensúlyozott a hangulat és azt is elmondta, hogy enyhítettek a biztonsági intézkedéseken. A tábor területén jelenleg nem kötelező viselni a golyóálló mellényt, illetve a rohamsisakot, viszont a fegyvereket mindenki magánál tartja, még akkor is, ha csak zuhanyozni vagy ebédelni indulnak.

A sajtótiszt közölte, hogy a detonáció miatt betört ablakokat pozdorjalapokkal és fekete műanyagzsákokkal vonták be ideiglenesen.