Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Legalább harminc halott az iraki öngyilkos merényletben

2007.02.11. 11:39
Legalább harminc ember életét oltotta ki vasárnap reggel egy öngyilkos merénylő az Irak északi részén fekvő al-Daúr településen.

A merénylő robbanóanyaggal megrakott kisteherautóval nekihajtott egy rendőrőrs kapujának - közölte a helyi rendőrség. A kapunak ütközéskor bekövetkezett hatalmas detonáció nyomán romba dőlt a rendőrőrs épülete a Bagdadtól 175 kilométerre északra fekvő településen.

"Legalább harminc ember vesztette életét, további pedig 50 megsérült. A halálos áldozatok között huszonegy rendőrök volt" - közölte a helyi rendőrség. Al-Daúr húsz kilométernyire fekszik Tikríttől, Szaddám Huszein előző elnök szülőhelyétől. A zömmel szunniták által lakott térségben nagy számban vannak hívei az amerikai-brit katonai akcióval megbuktatott, egy iraki bíróság által halálra ítélt és kivégeztetett exelnöknek.

Tikrítben is robbant vasárnap egy pokolgép, alig néhány perccel az al-daúri öngyilkos merénylet után. Az út szélén elhelyezett robbanószerkezet detonációja következtében két ember életét vesztette, további kettő pedig megsérült.

Ismeretlen támadók lelőttek nyolc embert Moszul, Irak harmadik legnagyobb városa közelében. A lesből támadó fegyveresek géppisztolyból tüzeltek egy mellettük elhaladó járműre a Szindzsár és Rabíjaa város közti főúton. A megtámadott autó utasai kevéssel korábban felvételre jelentkeztek a határőrség szindzsári toborzóirodájában, onnan voltak hazatérőben. A rendőrség feltételezése szerint éppen azért érte őket a halálos támadás, mert jelentkeztek a határőrség soraiba. Az iraki kormányellenes felkelők gyakran támadják a hadsereg és a rendőrség toborzóirodáit és kiképzőközpontjait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!