Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Leszerelt az önkényeskedő amerikai katona

2003.12.13. 20:52
A hadnagy erőszakkal próbált információkat kiszedni az iraki rendőrből. Az iraki amerikai erők parancsnoka átszervezné az új iraki hadsereget.
Módosításokat terveznek a szövetséges államok a jövőbeli új iraki hadseregben - jelentette be az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka szombati sajtótájékoztatóján Bagdadban.

Ricardo Sanchez tábornok elmondta, hogy az önálló iraki hadsereg létrehozására irányuló erőfeszítések keretében az októberben kiállított első zászlóalj egy ötszázötven fős, iraki politikai pártokhoz kötődő milíciák tagjaiból válogatott új egységgel egészül ki. Az egység az iraki polgári védelmi erők részeként az amerikai első páncéloshadosztály parancsnoksága alatt fog működni. Feladata a szövetségeseket és támogatóikat Bagdadban fenyegető támadások elhárítása lesz.

Felemelik az iraki védelmi erők állományának ellátmányát, mivel valószínű, hogy ennek elmaradása miatt lépett ki a szolgálatból az első zászlóalj legénységi állományának mintegy fele.

Változatlanok azonban az új iraki haderő létrehozásával kapcsolatos általános célkitűzések - erősítette meg a sajtótájékoztatón Sanchez parancsnok az amerikai védelmi minisztérium szerdai kijelentését. Ennek megfelelően továbbra is érvényes az a terv, amely szerint jövő októberig negyvenezer embert képeznek ki gyalogsági zászlóaljak állományaként.

Leszereléssel megúszta

Önként leszerelt szombaton az amerikai fegyveres erők egyik tisztje, miután vétkesnek találták egy iraki fogoly ismételt bántalmazásában. Allen West hadnagyot augusztusban függesztették fel a szolgálatból azzal a váddal, hogy halálosan megfenyegetett egy foglyul ejtett iraki rendőrt, miközben az amerikai erők elleni támadásokra vonatkozó információkat próbált kicsikarni tőle.