Boglárka
22 °C
35 °C

Készek harcolni az iraki magyarok

2003.08.03. 18:45
Szükség esetén megvédik magukat az Irakba küldött magyar katonák - jelentette ki a magyar csapatok szálláscsinálóinak parancsnoka. A csütörtöki támadás közvetlen életveszélyt jelentett, de a katonák "jelesre vizsgáztak".
"Az Irakban lévő magyar katonák felkészültek arra, hogy szükség esetén megvédjék magukat" - jelentette ki Csongrádi Imre őrnagy. A nemzetközi békeerők magyar szállítózászlóaljának szállását előkészítő alakulat parancsnoka elmondta, hogy a csütörtök esti aknatámadásban több, hatvanmilliméteres gránát csapódott be a jövendő tábor területén.

"Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy az akció során a tábor minden katonája, így a magyarok is közvetlen életveszélyben voltak, de szerencsére senki nem sérült meg" - mondta, hozzátéve, hogy a lövedékek viszonylag messze robbantak fel a magyar egység sátraitól.

Jelesre vizsgáztak

"Nyugodtan kijelenthetjük, Irakban átestünk a tűzkeresztségen" - mondta Csongrádi. A magyarok egyébként "jelesre vizsgáztak", a támadás után mindenki tudta a mi a dolga. "Pillanatok alatt felmérték mi helyzetet és a begyakorolt módon elfoglalták a kijelölt harcálláspontokat" - tette hozzá.

"Egyelőre nem tudjuk, kik és miért támadták meg a tábort. Eddigi tapasztalataink szerint a helyiek nem voltak ellenségesek, megértették, hogy segíteni jöttünk. A támadás másnapján éreztük, kicsit másképp viselkednek velünk, de nem mondanám, hogy a kapcsolatunk megromlott volna az iraki lakossággal. Egy azonban tény, a csütörtökön történtek után felgyorsult a tábor védműveinek kiépítése, és az eddig is szigorú biztonsági intézkedések mellett újabbak kerültek bevezetésre" - mondta a magyar egység parancsnoka.

Felkészültek

Csongrádi szerint a magyar egység felkészült egy esetleges újabb támadásra is. Hírszerzési források szerint bármikor előfordulhat egy újabb támadás, de a magyar egység felkészült arra, hogy szükség esetén megvédje magát - mondta az előkészítő egység vezetője.