Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az európai kormányok megnyugvással fogadták az ENSZ határozatát

2002.11.08. 20:53
A nemzetközi közvélemény megnyugvással fogadta az iraki lefegyverzésről szóló ENSZ BT határozatot. Az európai kormányok vezetői úgy vélik, egyelőre elhárult a háború közvetlen veszélye és lehetőség nyílt az iraki konfliktus békés rendezésére. Ugyanakkor konszenzus van abban is, hogy amennyiben Irak nem tesz eleget az ENSZ határozatának, akkor a felelősség egyedül Szaddám Husszeint és kormányát fogja terhelni.

Oroszország: megszűnt a közvetlen háborús veszély

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által Irak ügyében pénteken elfogadott határozat megszüntette a közvetlen háborús veszélyt - jelentette ki Jurij Fedotov, ENSZ-ügyekért felelős orosz külügyminiszter-helyettes. Értékelése szerint ez a dokumentum sem "ideális" Moszkva számára, de tudomásul kell venni, hogy a határozat komoly kompromisszumok eredménye.

Fedotov a legnagyobb előnynek azt nevezte, hogy sikerült kiküszöbölni a korábbi amerikai javaslatokban szereplő, az orosz fél számára elfogadhatatlan pontokat: az új határozat ugyanis nem hatalmazza fel automatikusan az Egyesült Államokat katonai erő alkalmazására Irak ellen, és az iraki lefegyverzési folyamat továbbra is a BT hatáskörében marad. Fedotov véleménye szerint ezzel megnyílt az út az iraki kérdés politikai-diplomáciai megoldása előtt. A külügyminiszter-helyettes önmérsékletre, pragmatizmusra és bölcsességre hívta fel Irakot, valamint a kérdés megoldásában érdekelt valamennyi országot, és ilyen hozzáállást ígért Moszkva részéről is.

Nagy-Britannia: Iraknak kötelessége az együttműködés

Tony Blair brit miniszterelnök pénteken nyilatkozatban üdvözölte, hogy a nemzetközi közösség egységes és határozott álláspontot alakított ki az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelésének kérdésében. Egyben arra figyelmeztetette Szaddám Huszein iraki elnököt, hogy komoly következményekkel, erő alkalmazásával kell szembenéznie, ha nem teljesíti az ENSZ-határozatot.

Blair hangoztatta: az 1441. számú határozat elfogadásával a Biztonsági Tanács kétséget kizáróan világossá tette, hogy az ENSZ nem tűri többé, hogy Irak ellenszegüljön az Egyesült Nemzetek Szervezete akaratának, és a brit kormány teljes bizalmáról biztosította az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség fegyverzetellenőreit. Felhívta az iraki vezetés figyelmét, hogy "kötelessége az együttműködés. Nem bújócskáról van szó, amelyben az ellenőrök megpróbálják megtalálni a fegyvereket, Szaddám Huszein iraki elnök pedig minden megtesz, hogy elrejtse azokat" - figyelmeztetett.

Rámutatott arra, hogy az iraki rendszer "túlélése saját kezében van. A konfliktus nem elkerülhetetlen. A leszerelés az. Szaddám Huszein elnöknek választania kell: leszerel vagy komoly következményekkel néz szembe. Kizárt minden további játék, megtévesztés, köntörfalazás, obstrukció, ellenszegülés" - fogalmazott. A brit miniszterelnök megerősítette: ha Irak ellenszegül az ENSZ akaratának, "mi fogjuk leszerelni erő alkalmazásával".

Franciaország: sikerült megakadályozni az azonnali háborút

Jacques Chirac francia elnök megítélése szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsában pénteken egyhangúlag megszavazott határozat esélyt kínál az iraki leszerelés békés lebonyolításához. Az Élysée elnöki hivatal közleménye hangsúlyozta, hogy Franciaország magatartása kezdettől ezt a célt szolgálta. Chirac leszögezte, hogy az egységesen megszavazott határozattal a nemzetközi közösség feltétlen együttműködésre szólította fel Irakot az Egyesült Nemzetek Szervezetével.

Franciaország, amely négy további állandó BT-tagállammal egyetemben vétójoggal rendelkezik a testületben, az Irak ügyében Washingtonnal kirobbant diplomáciai vita során azt az álláspontot képviselte, hogy az Egyesült Államok a világszervezet felhatalmazása nélkül nem indíthat háborút Irak ellen. Párizs elutasította azt is, hogy a bagdadi rezsimhez intézendő felszólítás a követelmények megfogalmazásával együtt a "legsúlyosabb szankciók" - azaz a katonai válasz - lehetőségét is kilátásba helyezze újabb BT-konzultáció nélkül.

Németország: Husszein kapott még egy esélyt a békére

Gerhard Schröder német kancellár pénteken este Berlinben üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának Irakkal kapcsolatos határozatát, s úgy értékelte, hogy az világos jelzés Bagdad számára. A kancellár szerint a nemzetek közössége ,,utolsó esélyt adott Szaddám Huszeinnek, hogy eleget tegyen nemzetközi jogi kötelezettségeinek, s elhárítson egy katonai akciót". Schröder kifejtette: a Biztonsági Tanácsban egyhangúlag meghozott határozattal a testület impozáns tanúbizonyságát adta a nemzetközi békéért és biztonságért viselt felelősségének. Bush elnöknek az a döntése, hogy a Biztonsági Tanácshoz és a multilateralizmushoz vezető utat választja, helyesnek bizonyult.

Irak kikéri az Arab Liga véleményét?

Az arab országok tiszteletben tartják az ENSZ Biztonsági Tanács pénteki, 1441-es számú határozatát, amely tömegpusztító fegyvereinek leszerelésére szólítja fel Irakot - jelentette ki az Arab Liga szóvivője. A pánarab regionális szervezet képviselője úgy vélekedett, hogy Bagdad nem fogalmazza meg a határozattal kapcsolatos állásfoglását, amíg nem konzultál az Arab Liga többi tagországával. Erre szombaton lesz lehetősége, amikor a szervezet 22 tagállamának külügyminiszterei tanácskozásra gyűlnek össze az egyiptomi fővárosban. A szóvivő szerint több arab állam már a BT-határozat elfogadása előtt jelezte, hogy tiszteletben kívánja tartani azt.

Egyiptom a határozat ismeretében is fenntartja azt a véleményét, hogy az iraki válságot békés úton, a nemzetközi határozatoknak megfelelően kell rendezni - jelentette ki Ahmed Maher külügyminiszter. Utalt rá, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi államfő a válság kezdetétől arra buzdította a bagdadi vezetést, hogy tartsa tiszteletben az ENSZ határozatait, és fogadja vissza a világszervezet fegyverzetellenőreit.

Izrael: "Megtudjuk védeni magunkat"

Elégedetten fogadta a BT-határozatot Izrael is. A zsidó állam új külügyminisztere, Benjámin Netanjahu kijelentette: Izrael támogatja a határozatot. Külön kiemelte George Bush amerikai elnök szerepét, akinek végül sikerült érvényesítenie akaratát. Egy másik, névtelenséget kérő izraeli tisztségviselő megerősítette: Izrael meg tudja védeni magát, ha iraki részről támadás érné, amint az az 1991-es öbölháború idején történt.

A fegyverzetellenőrök felkészültek a munkára

Az ENSZ fegyverzetellenőrző bizottságának (UNMOVIC) vezetője, Hans Blix pénteken bejelentette, hogy november 18-án Bagdadba utazik. Blix a Biztonsági Tanács 1441. számú határozatának elfogadását követő sajtóértekezleten közölte ezt az időpontot, hozzátéve: az ellenőrök munkájának jelentőségét növeli, hogy a határozatot a BT egyhangúlag támogatta.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szóvivője, Melissa Fleming a szervezet székhelyén, Bécsben jelentette be, ugyancsak pénteken, hogy 20 szakértőből álló csoport indul Bagdadba november 18-a körül. A NAÜ megelégedettséggel nyugtázta, hogy a BT 1441-es határozata értelmében a szakértők Irakban feltételek és korlátozások nélkül minden helyszínt és mindenkit ellenőrizhetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?