Béla
12 °C
27 °C

Reformokra szavaznak az irániak

2001.06.08. 15:35
Egyetlen tétje van az iráni választásoknak: reformjai folytatása érdekében Mohammad Khatami elnök népének széleskörű támogatását szeretné maga mögött tudni. Az irániak 10 órán keresztül szavazhatnak, az urnákat magyar idő szerint fél négykor zárták le.
Helyi idő szerint reggel kilenc órakor nyíltak meg az szavazóhelyiségek, legtöbbjüket mecsetekben állították fel, miután a szavazást sokan vallásukból fakadó kötelezettségnek tartják. A szavazófülkék este hét óráig tartanak nyitva, így magyar idő szerint fél négykor ér véget az iráni szavazás. Az első eredmények 24 órával az urnák lezárása után látnak napvilágot, exit-poll felmérések nem készülnek.

Katami lesz a győztes

1979 óta a nők is szavazhatnak
Az alacsony szavazási korhatár miatt (15 év) 1997-hez képest hatmillióval több szavazó vonul most az urnákhoz, összesen 42 millióan. Elemzők úgy vélik, a szavazóknak több mint 80 százaléka leadja voksát.

A szavazás győztesében senki sem kételkedik, a felmérések szerint a biztos befutó Mohammad Khatami jelenlegi elnök, aki az előzetes felmérések szerint a szavazatok 75 százalékát kapja majd. A második befutó a konzervatív jelölt, Ahmad Tavakoli, 12 százalékkal. A többi nyolc jelölt egyszámjegyű eredménnyel büszkélkedhet majd.

A nagyarányú győzelem Katami reformjainak folytatását jelentheti

A szavazásnak azonban tétje is van: Katami politikai szövetségesei szerint a mostani voksolás egyfajta népszavazást jelent, ami a Katami elnök által támogatott, de a konzervatív politikusok által bojkottált reformok megvalósulását segítheti elő. A felmérések szerint a 70 százalékos eredmény elegendő hatalmat biztosítana Kataminak reformjai megvalósítására.

Az ajatollah szavazott elsőként

Irán elöljárói közül elsőként Irán vallási vezetője, Kamenei ajatollah járult az urnákhoz, aki nemzeti egységre szólította fel a szembenálló politikai táborokat. Katami elnököt egy százfős, tapsoló és üdvrivalgó tömeg fogadta a szavazóirodánál. Katami elmondta az összegyűlt embereknek: az a fontos, hogy az emberek szavazzanak, bárki is lesz az elnök, a népet kell hogy szolgálja.