Auguszta
-4 °C
2 °C

Az iráni elnök Európába telepítené Izraelt

2005.12.09. 13:20
Izrael Európába telepítését javasolta az iráni elnök, Mahmud Ahmadinedzsad csütörtökön. Az ENSZ főtitkárát és Izraelt sokkolta az újabb kirohanás.

Az éppen Mekkában, Szaúd-Arábiában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Mahmud Ahmadinedzsad iráni elnök szó szerint így fogalmazott: "Néhány európai ország ragaszkodik ahhoz, hogy Hitler ártatlan zsidók millióit ölte meg, és ehhez annyira ragaszkodnak, hogy ha valaki ezt kétségbe vonja, akkor elítélik, és börtönbe vetik. Bár mi nem fogadjuk el ezt az állítást, de ha feltételezzük, hogy igaz, akkor a kérdésünk az az európaiakhoz: ártatlan zsidók Hitler általi meggyilkolása-e az oka annak, hogy Jeruzsálem megszállóit támogatják? Ha az európaiak őszinték lennének, feladnák bizonyos tartományaikat - például Németországban, Ausztriában vagy más országokban - a cionisták számára, és a cionisták államot alapíthatnának Európában. Ha felajánlják Európa egy részét, mi támogatni fogjuk azt" - fogalmazott Ahmadinedzsad.


Mahmud Ahmadinedzsad

Kofi Annan főtitkárt "sokkolták a kijelentések. Az ENSZ főtitkára emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Közgyűlése a múlt hónapban határozatban tiltotta meg a holokauszt bármiféle tagadását, és január 27-ét a nácizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. A főtitkár megismételte azokat a szavakat, amelyeket Mahmud Ahmadinedzsad októberben elhangzott kijelentésekor is elmondott: "Izrael az ENSZ régi tagja, s ugyanolyan jogokat élvez, mint bármelyik másik tagállam". Az iráni elnök akkor Izrael letörlését javasolta a térképről, ami széleskörű nemzetközi tiltakozást váltott ki.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter, aki egyébként Iránból származik, Ahmadinedzsad szavait annak bizonyítékaként értékelte, hogy "az iráni rendszer nem egyszerűen szélsőséges, hanem rasszista és antiszemita rendszer is". A pénteki lapok beszámolói szerint Mofaz kijelentette, hogy "a világnak nem egyszerűen csak elítélnie kell e kijelentéseket, hanem meg kell kettőznie erőfeszítéseit az iráni atomfegyverkezéssel szemben".

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a "vészcsengő" hangját hallja ki az iráni elnök kijelentéseiből, ezért cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget. "Komolyan kell venni e kijelentéseket, és mindent meg kell tenni annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson" - mondta.

Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője reményét fejezte ki, hogy mindenki, akinek illúziói voltak az iráni rendszer valódi természetét illetően, most "végre felébred" Ahmadinezsád legutóbbi nyilatkozatai nyomán.

A Maariv napilap a legrosszabb, apokaliptikus forgatókönyvet közölte pénteken, amely szerint Irán 2006 áprilisában atomfegyver-kísérletet hajt végre, amit Izrael nyílt megfenyegetése követ, s végül felmerül a nukleáris támadás lehetősége is a zsidó állam ellen, ahol nincs elég menedék vagy más eszköz a lakosság megvédésére.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője a közelmúltban először ismerte el, hogy Iránt már csak hónapok választják el az atombombagyártástól. Ha beindítja natanzi urándúsítóját, pár hónap alatt fegyvergyártáshoz is használható plutóniumhoz juthat.