Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Hazaérkeztek a brit katonák Iránból

2007.04.05. 14:42
Csaknem kétheti fogság után, csütörtökön hazaérkezett Nagy-Britanniába az a tizenöt brit tengerészgyalogos és haditengerész, akiket az iráni forradalmi gárda ejtett foglyul a Perzsa-öbölben március végén. A brit kormányfő az "iraki terrorizmust támogató iráni kormányzati elemekről" beszélt.

A katonák, akiknek szabadon engedését általános meglepetésre Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök jelentette be előző napi sajtóértekezletén, a British Airways menetrendszerű teheráni járatán érkeztek délután a londoni Heathrow repülőtérre.

Helikopterrel vitték tovább őket

Itt a királyi haditengerészet két Sea King helikopterébe szálltak át, amelyek egységük délnyugat-angliai támaszpontjára szállították őket; itt vártak rájuk családtagjaik is.

Tony Blair brit miniszterelnök a katonák hazaérkezésével egy időben, a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt adott sajtónyilatkozatában először a Bászra környékén, pokolgépes merényletben aznap meghalt négy brit katonáról szólt. Kijelentette: jóllehet egyelőre túl korai annak megítélése, hogy e merényletet olyanok követték-e el, akiket az iráni rezsimből támogat valaki, az összképből azonban az derül ki, hogy "az iráni rezsimen belül legalábbis egyes elemek" támogatják, pénzelik és fegyverrel látják el az iraki terrorizmust.

Két nyomtáv

A kormányfő szerint a brit katonák elfogása után London "két nyomtávon haladó" stratégiát követett: egyrészt nyílt volt a kétoldalú párbeszédre Iránnal, másrészt nemzetközi támogatást és nyomásgyakorlást mozgósított az ENSZ-ben és az EU-ban, valamint az Egyesült Államok és más szövetségesek körében.

Blair szerint "igencsak naiv", aki azt gondolja, hogy a brit katonákat szabadon engedték volna e két stratégiai elem jelenléte nélkül is. A katonák szabadulása érdekében London nem kötött semmilyen alkut vagy "mellékmegállapodást" Iránnal, mondta ugyanakkor.

Egy katonanő is volt a foglyok között

Irán március 23-án azzal az indokkal fogta el a Perzsa-öbölben a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjához tartozó járőregységet, hogy az ellenőrzési tevékenység közben iráni vizekre hatolt be. A foglyul ejtettek között egy katonanő is volt.

Teherán többször is bocsánatkérést követelt Londontól a brit katonák szabadon engedése fejében, és több olyan kijelentés is elhangzott iráni részről, hogy a briteket kémkedés címén akár bíróság elé is állíthatják. A brit hadvezetés és a kormány azonban következetesen kitartott azon álláspontja mellett, hogy a járőr végig iraki tengeri területen volt. A londoni védelmi minisztérium által közzétett műholdas helymeghatározási adatok szerint a brit egység elfogásának helyszíne 1,7 tengeri mérföldnyire - több mint három kilométernyire - volt az iraki-iráni tengeri határtól, a Perzsa-öböl iraki vizein.

Húsvéti ajándék a brit népnek

Teheráni közlések szerint mindazonáltal az elfogott brit katonák "mindegyike beismerte", hogy járőrözés közben "többször is" iráni vizekre tévedtek.

Ahmadinezsád elnök a katonák szabadulását váratlanul bejelentő, előző napi sajtóértekezletén maga is azt mondta, hogy Iránnak minden joga meglett volna a brit egység tagjainak bíróság elé állítására, de ő "a brit népnek szánt húsvéti ajándékként" szabadlábra helyezésük mellett döntött.