Mátyás
-6 °C
1 °C

Iráni álbirkózók akartak Magyarországra szökni

2006.04.03. 14:52
A teheráni hatóságok őrizetbe vettek hét személyt, akik az iráni birkózóválogatott tagjainak kiadva próbáltak eljutni Magyarországra. Az egyik alig hatvan kilós fiatalt például a 120 kilogrammos kategóriában induló versenyzőként tüntették föl.

Az iráni birkózószövetség elnöke néhány nappal ezelőtt levélben figyelmeztette a teheráni nemzetközi repülőtér illetékeseit arról, hogy 15 fiatal iráninak, akik a birkózóválogatott tagjának adták ki magukat, sikerült magyarországi beutazásra feljogosító vízumot szereznie.

A rendőrség a levél nyomán tartóztatott le hét személyt, akik beismerték: nagyobb összeget fizettek azért, hogy a birkózóválogatottt tagjainak nevére szóló magyarországi vízumhoz jussanak. Egyiküket - noha nem nyom többet 60 kilogrammnál - a 120 kilogrammos kategóriában induló versenyzőként tüntették föl.

A dologra akkor derült fény, amikor márciusban Budapesten megkapták az iráni szövetség elnöke által aláírt jelentkezést. A dokumentumban az szerepelt, hogy az iráni csapat szeretne részt venni a március végi székesfehérvári kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíjon. A magyar szövetség pontosítani akarta a jelentkezéseket, ezért kapcsolatba léptek az irániakkal. Teheránban először nem értették, miről van szó, hiszen nem is kívánták indítani csapatukat a magyarországi versenyen.

A szövetség elnöke feltehetően ezután értesítette a teheráni repülőtér illetékeseit, akik feltartóztatták a hét személyt. Hivatalos becslések szerint évente mintegy százezer iráni fiatal hagyja el hazáját, hogy külföldön - lehetőleg valamelyik nyugati országban - kezdjen új életet.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft