Árpád
-2 °C
4 °C

Iránba látogatott a bolivíai elnök

2008.09.01. 21:11
Irán és Bolivía a kapcsolatok szorosabbra fűzésén munkálkodik. Latin-amerikai jobboldali politkusok és az Egyesült Államok nem nézik jó szemmel a nagy egymásratalálást.

A kapcsolatok szorosabbra fűzését, és megállapodások aláírását tervezi Irán és Bolivía. A dél-amerikai elnök Iránban folytat tárgyalásokat kereskedelemről, valamint a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről. Latin-amerikai jobboldali politkusok és az Egyesült Államok nem nézik jó szemmel a nagy egymásratalálást.

Evo Morales - Bolivía történelmének első bennszülött származású elnöke - Iránba érkezett, hogy tárgyalásokat kezdjen Mahmud Ahmedinezsád iráni elnökkel. Útja viszonzása volt az iráni elnök tavalyi La Paz-i látogatásának, melynek során ígéretet tett egy több mint 600 millió fontos beruházásra az andoki országban.

Bolivía az utazást egyfajta kísérletként írta le, melyben kezet nyújt azon nemzeteknek, akik elutasítják azt, hogy valamely nemzetközi közösséghez tartozzanak. Morales szerint Irán és Bolivía két barátságos és forradalmi ország, akik szeretnék szorosabbra fűzni egymás közötti kapcsolataikat. Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy Irán törekvése, hogy bebizonyítsa gazdasági és politikai potenciálját, erőt adhat a latin amerikai ország földműveseinek küzdelméhez. Információk szerint az iráni elnök érdeklődést mutat többek között a bolivíai urán és lítium iránt is: a nyersanyagokat nukleáris programjához tudná felhasználni.

A két kormány mind szorosabb kapcsolatait Bolívia jobboldali ellenzékében és az Egyesült Államokban is aggódva figyelik - jegyezte meg a BBC bolíviai túdosítója. Elemzések szerint Irán geopolitikai előnyre kíván szert tenni Latin-Amerikában, és ehhez segítséget kap Hugo Chaveztől, Venezuela baloldali elnökétől, valamint annak feltétel nélküli szövetségesétől Moralestől is. A bolivíai elnök nevet azokon a vádakon, melyek szerint az ördög tengelyéhez tartozna. Az azonban tény, hogy mindkét állam erősen bírálja az Egyesült Államokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?