Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az IRA mégsem hajlandó a lefegyverzésre

2001.08.14. 18:52
Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) kedden bejelentette, hogy visszavonja múlt csütörtöki nyilatkozatát, amely szerint hajlandó a lefegyverzésre. A bejelentéssel ismét vakvágányra került az északír békefolyamat.
A Belfastban megjelent nyilatkozat szerint a tárgyalások megrekedéséért a britpárti Ulsteri Unionista Párt felelős, hiszen csütörtöki ajánlatukat elutasította. (A protestáns oldal közölte, hogy már csak a katolikusok fegyvereinek tényleges beszolgáltatását tudja elfogadni a továbblépés alapjául, "ellenőrizhető módon történő használaton kívül helyezését" nem.) Az IRA továbbá azzal vádolta a brit kormányt, hogy nem teljesítette a békefolyamatban vállalt kötelezettségeit.

Mint ismeretes, péntek este John Reid brit északírügyi miniszter bejelentette, hogy péntek éjféltől felfüggeszti az ulsteri önkormányzati intézményrendszert, abból a célból, hogy a szembenálló pártoknak legyen idejük a további egyezkedésre. London reményei szerint ez idő alatt kellett volna áttörést elérni az IRA fegyvereinek beszolgáltatása ügyében, az IRA bejelentése azonban keresztülhúzta a számításokat. Az önkormányzatot egy nappal később visszaállították.

Unionista vezetők az IRA visszakozásában annak bizonyítékát látták, hogy a katolikus félkatonai szervezet valójában korántsem szándékozik letenni a fegyvert.

"Az IRA-nak nem áll szándékában semmiféle ellenőrizhető leszerelés, hanem nyilatkozatokkal akar további engedményeket kicsikarni a brit kormánytól - vélte Peter Robinson, a (nagypénteki békemegállapodásokat ellenző) Demokratikus Unionista Párt alelnöke.