Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elie Wiesel kizárná Iránt az ENSZ-ből

2006.09.14. 20:10
Elie Wiesel Nobel-békedíjas író kampányt indított azért, hogy Iránt zárják ki az ENSZ-ből.

"Kampányt kezdtem annak sürgetésére, hogy Irán zárják ki az ENSZ-ből, és a világon mindenütt nyilvánítsák nemkívánatos személynek az iráni elnököt (Mahmúd Ahmadinezsádot), mert megsemmisítéssel fenyegeti a világszervezet egyik tagországát (Izraelt)" - közölte Elie Wiesel az AP hírügynökséggel.

Irán április 11-én jelentette be, hogy kis mennyiségekben uránt dúsít. A bejelentés aggodalmat váltott ki a nemzetközi közösségben: egyesek élnek a gyanúperrel, hogy Teherán atombomba kifejlesztésén munkálkodik. Teherán azonban váltig azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Mahmúd Ahmadinezsád korábban úgy nyilatkozott, hogy Izraelt "le kell törölni a térképekről". Azzal is megütközést keltett világszerte, hogy mítosznak könyvelte el a holokausztot.

A Máramaroson született Elie Wieselt 1944-ben deportálták családjával együtt. Wiesel megjárta az auschwitzi és a buchenwaldi haláltábort, később a világ több táján az emberi jogok védelmében lépett fel, amiért 1986-ban Nobel-békedíjat kapott.