Oszkár
20 °C
29 °C

Irán nagykövetét vádolják a Buenos Aires-i robbantással

2003.08.14. 16:12
Irán volt nagykövetét és további tizenkét diplomatát gyanúsítanak az argentin hatóságok egy izraelita segélyegylet irodája ellen elkövetett 1994-es merénylettel. A Buenos Aires-i robbantásban nyolcvanöten vesztették életüket. Irán cionista világ-összeesküvést gyanít.
Elrendelte Irán volt Buenos Aires-i nagykövetének letartóztatását egy argentin szövetségi bíró. A hatóságok szerint Hadi Szoleimanpurnak és hét másik iráni hivatalos személynek köze volt az argentin-izraelita betegsegélyező egylet (AMIA) Buenos Aires-i épülete ellen 1994-ben elkövetett robbantásos merénylethez.

A pokolgépes támadás nyolcvanöt ember életét követelte, több mint háromszázan megsebesültek. Az esettel kapcsolatban már korábban elrendelték öt iráni diplomata letartóztatását.

Cionista összeesküvést sejtenek

A Buenos Aires-i iráni nagykövetség közleménye szerint Teherán elutasítja a vádakat, amelyek szerinte "az Argentína manipulálására irányuló nemzetközi cionista tervek következményei." Ezt követően az iráni külügyminisztérium szóvivője "politikai jellegűnek, tehát jogi érték nélkülinek" nevezte a letartóztatási parancsokat, és azzal vádolta az argentin igazságszolgáltatást, hogy Izrael parancsait hajtja végre.

Izrael és az Egyesült Államok kezdettől fogva fenntartották, hogy Irán által támogatott közel-keleti szélsőségesek állnak az AMIA elleni merénylet mögött. Teherán több ízben is tagadta, hogy köze lenne hozzá.

Az ügy óta Irán csak ügyvivői szinten képviselteti magát Argentínában.

Elkenték

2002-ben a The New York Times arról számolt be, hogy Carlos Menem akkori argentin elnök 10 millió dolláros kenőpénzt kapott azért, hogy eltussolja a merényletben vállalt iráni szerepet. Menem és az iráni kormány egyaránt tagadta ezt az állítást is - írta a Reuters.