Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Amerika már jövőre átadná a hatalmat az irakiaknak

2003.11.15. 10:36
Felgyorsítaná az iraki hatalomátvételt Paul Bremer, Irak amerikai kormányzója, akinek erről szóló tervezetét az iraki kormányzó tanács is elfogadhatónak találja. A cél, hogy 2004 nyarán már egy átmeneti, de legitimnek tekinthető kormány kérné az eddig megszállóként jelen lévő amerikai csapatok maradását. Az ideiglenes kormány feladata lenne az új alkotmány elfogadása és a parlamenti választások kiírása.
Az irakiak már 2004 nyarán átvehetik az ország irányítását az amerikai adminisztrációtól, írja a BBC.

Paul Bremer, Irak amerikai kormányzója pénteken tárgyalt iraki képviselőkkel az adminisztráció iraki kézbe adásának felgyorsításáról. A jelenleg hivatalában lévő iraki kormányzótanács örömmel fogadta a hírt.

Sok a támadás

A kormányzó az amerikai csapatok elleni támadások számának megszaporodásával indokolta a hatalomátadás meggyorsítását, miután a héten Washingtonban is tárgyalt erről.

Bremer tervezete szerint előbb egy új alkotmányra van szükség, amelyet egy átmeneti kormány által megválasztott alkotmányozó gyűlés fogadna el, jelenti a BBC. Az általános törvényhozói választásokat csak az új alkotmány életbe lépése után írnák ki.

Bremer tervezetét - amely eltér a korábbi menetrendtől, a kormányzótanács több képviselője is elfogadhatónak tartja.

A megszállásnak akarnak véget vetni

Ahmed Csalabi szerint ez azt jelentené, hogy az amerikai csapatok nem mint megszállók, hanem mint az új, átmeneti kormány kérésének eleget tévő biztonsági erők lehetnének jelen Irakban 2004 júniusától.

A legtekintélyesebb siíta vallási vezető, Ali al Szistani ajatollah szerint az átmeneti kormányt nem a jelenlegi Kormányzó Tanács 24 tagjaiból, hanem az irakiakat arányosan képviselő választott testületből kellene összeállítani.

Az ajatollah a Washington Postnak nyilatkozva elmondta, előbbre kell venni a szuverén iraki kormány hatalomba ültetését az alkotmány elfogadásánál.

Kétszáz iraki halt meg

A BBC beszámolója szerint az amerikai álláspont is egyre inkább az, hogy az amerikai megszállásnak minél korábban, legkésőbb jövő nyárig véget kell vetni. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy a hadsereg egy legitim iraki vezetés hivatalos felkérésének eleget téve maradjon az országban.

Az utóbbi hónapokban az amerikaiaknak naponta átlagosan harminc támadással kellett szembenézniük. A támadásoknak ugyanakkor eddig több iraki áldozata volt mint amerikai. Május 1-je óta mintegy kétszáz iraki halt meg.