Mátyás
-6 °C
1 °C

Robbantássorozat Irakban

2005.04.29. 16:40
Egy időben követtek el négy merényletet Bagdad szunnita kerületeiben az iraki lázadók. Napközben folytatódott a robbantássorozat, Bagdadban még két helyen robbantottak Madáinban három pokolgép robbant. A merényleteket egy internetes forrás szerint Abu Muszab az-Zarkávi csoportja vállalta magára.

Újabb merénylethullám söpört végig Bagdadon és térségében péntek reggel. Kilenc, autóba rejtett pokolgép robbanása legalább huszonkét embert ölt meg, többségükben iraki rendőröket, illetve nemzeti gárdistákat. Bagdadban hat merénylet történt péntek reggel és délelőtt, tizennégy ember halt meg, legalább ötvenhét ember megsérült. A közép-iraki el-Madáin városban három robbantás öt halottat követelt, tizennégy embert pedig megsebesített.

A merényletsorozatot egy internetes forrás szerint Abu Muszab az-Zarkávi terroristacsoportja vállalta magára. Zarkávi az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki részlegének főnöke, fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki az amerikai hatóságok.

Egyszerre négy helyszínen robbantottak

Helyi idő szerint nyolc óra körül négy helyszínen robbant fel autóba rejtett pokolgép. Az iraki főváros szunniták lakta Adamíja negyedében egy étterem előtt, valamint az út mentén egy iraki rendőrjárőr elhaladásakor lépett működésbe robbanószerkezet. Bagdad központjában, egy ugyancsak szunniták által lakott kerületben az iraki hadsereg egyik parancsnoksága volt robbanóanyaggal megrakott jármű célpontja. Bagdad déli részén, Dora negyedben egy villamos erőmű közelében egy iraki rendőrjárőr mellett robbant pokolgépet rejtő autó. E robbantásos terrorakciókban legalább tizenhárom ember - hét iraki katona, két iraki rendőr és négy polgári személy - vesztette életét, mintegy ötven ember, köztük harmincöt iraki civil pedig megsérült.

Bagdad keleti részén helyi idő szerint fél tizenegykor az iraki hadsereg egyik menetoszlopa mellett robbantottak fel autóba rejtett pokolgépet, egy katona meghalt, három megsérült. Kevesebb mint egy óra elteltével a merénylet helyszínétől 300 méterre rendőrök ellenőrizni akartak egy gyanús autót, amely azonban felrobbant, megsebesítve négy intézkedő rendőrt.

A Bagdadtól mintegy 30 kilométerre délnyugatra fekvő Madáin városban ugyancsak gépjárműbe rejtett pokolgép robbant egy rendőrjárőr mellett, egy telefonközpont és egy kórház közelében. A három merénylet öt halottat követelt, tizennégy ember pedig megsérült. A fővároshoz hasonlóan az áldozatok többsége itt is rendőr vagy belügyi katona volt.

Zarkávi újabb üzenetben bátorítja az iraki lázadókat

Újabb hangüzenetben buzdította az amerikai erők elleni öngyilkos támadásokra az iraki lázadókat Abu Muszab az-Zarkávi pénteken. A felvételen hallható hang megegyezik azzal a hanggal, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő jordániai terroristának tulajdonított korábbi üzeneteket közvetítette.

"Ó, mudzsáhidok karavánjai, induljatok Allah áldásával. Ne hagyjatok egy konvojt se elhaladni. Robbantásaitok változtassák nappallá éjszakáikat" - hangzik az üzenetben, amelynek eredetiségét egyelőre nem lehetett hitelesíteni.