Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Csökkent az amerikai halottak száma Irakban

2007.10.31. 22:09
Az amerikai kormány az új iraki stratégia nagy eredményének értékeli, hogy őszre csökkent a hadsereg vesztesége. Igaz, hogy közben újabb csapatokat vezényeltek az országba, de ez a létszám hosszú távon tarthatatlannak tűnik.

Októberben 27 amerikai katona esett el Irakban. A sebesültek száma pedig május óta folyamatosan csökken. A Pentagon máris bejelentette, hogy sikeres az új iraki stratégia. Ehhez idén új főparancsnokot neveztek ki. A legfontosabb változás, hogy 30 ezerrel növelték az amerikai katonák létszámát. Ez javított a biztonságon, ám nem jelenthet hosszú távú megoldást, mert egyszerűen nincs annyi tartalékosa a hadseregnek, hogy a szolgálati idejük lejárta után nem hosszabbítók helyét kitöltsék. Így jövő nyáron valószínűleg muszáj lesz csökkenteni a létszámot.

A sikeresnek tartják a bagdadi falakat is. A főváros síita és szunnita ellenőrzésű kerületei közé falakat építettek, megnehezítve a halálbrigádok mozgását. Új, könnyebben azonosítható igazolványokat vezettek be. Különösen fontos változásnak tartják, hogy újra elkezdték összeszedni Szaddám Huszein katonáit: mintegy 4000 szunnita tisztet ismét alkalmazni kezdtek, és sok katona nyugdíjat kaphat. 2003-ban, az iraki megszállás kezdetén szélnek eresztették az összes fegyverest és ez teljes káoszhoz vezetett. Az amerikaiaknak sikerült megnyerniük több helyi törzsi vezetőt is, akik fegyveres rendfenntartó csoportokat állítottak fel.

Az eredmények ellenére továbbra is sokan szkeptikusok: a vallási polgárháború továbbra is tart, az iraki kormány hatalma pedig továbbra is gyenge és nem sok állami intézmény vezetője és fegyverese inkább lázadó csoportokkal szolidáris.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!