Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az írek ellenségesebbek a bevándorlókkal

2004.11.11. 00:22
Az írek inkább sértegetnek, ritkábban ütnek. Pedig nemrég még ők voltak bevándorlók, figyelmeztet az ellenzék.
Az írországi bevándorló közösségek elleni növekvő ellenségességet tárt fel egy kormánybizottság Növekvő ellenségesség tapasztalható az ír társadalomban a bevándorló közösségekkel szemben - mutatott rá egy ír kormánybizottság szerdán közzétett jelentése.

A rasszizmussal és a kulturális kölcsönhatásokkal foglalkozó tanácsadó bizottság az elmúlt fél évben regisztrálta a legtöbb támadást a bevándorló közösségek tagjaival szemben azóta, hogy 2001-ben elkezdte bejelentésekre alapozott elemző tevékenységét.

Az elmúlt fél évi, a sértő megjegyzésektől a tettlegességig terjedő hetven eset kétharmada a fővárosban történt. Dublinban él a közel négymilliós ország lakosságának egyharmada. A Kelet-Európából és Afrikából érkező gazdasági bevándorlók és menekültek száma húszezerre tehető a városban.

A bizottság azt találta, hogy a korábbi adatokhoz képest a szóbeli sértések száma jelentősen nőtt, a testi sértések száma pedig kismértékben csökkent.

Terhes túra és feledékenység

Írországban egy májusi népszavazás eredményeként nem jár automatikusan állampolgárság mindenkinek, aki az ország területén születik. Michael McDowell igazságügy-miniszter a változtatás melletti kampány egyik élharcosaként azzal érvelt, hogy sok terhes nő utazott be az ország területére azért, hogy ott szülje meg gyermekét, és ezzel ír útlevelet - és egyúttal európai uniós állampolgárságot - biztosítson számára.

McDowell szerdán kijelentette: "bármilyen okból érkezzenek is a letelepedők az országba, alapvető fontosságú, hogy tisztelettel és méltányosan kezeljük a más környezetből érkezőket".

Az ír ellenzék képmutatással és azzal vádolja a kormányt, hogy tápot ad a fajgyűlöletnek, tekintettel arra, hogy egészen az 1990-es évekig - az ír gazdasági fellendülésig - Írország számos országban a bevándorlás első számú forrása volt. Joe Costello, a Munkáspárt tisztségviselője "riasztónak" nevezte a bizottság adatait. Mint mondta: sok bevándorló ugyanazzal az ellenségességgel néz most szembe ír földön, mint amelyet az ír emigránsok éltek meg évtizedeken át számos más országban