USA: szabályos volt az isaki mészárlás

2006.06.03. 09:36
Tisztázta egy katonai vizsgálat az amerikai katonákat az alól a gyanú alól, hogy az iraki Isaki városában szándékosan öltek volna meg polgári személyeket - közölték pénteken védelmi minisztériumi tisztségviselők és az Irakban állomásozó amerikai haderő szóvivője.

A Bagdadtól mintegy száz kilométerre északra fekvő Isaki rendőrsége korábban azt állította, hogy amerikai katonák idén márciusban kivégzésszerűen agyonlőttek hat felnőttet és öt gyermeket egy rajtaütés során egy házban.

Egy gyerek halt meg?

Az amerikai fegyveres erők viszont azt állították, hogy az incidensben "csak" négy ember vesztette életét - köztük egy lázadó, valamint két nő és egy gyermek -, miután az épületből tüzet nyitottak a katonákra, akik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik feltételezett tagjának elfogására vonultak ki a helyszínre.

Nevük elhallgatását kérő amerikai védelmi minisztériumi tisztségviselők pénteken közölték: az ügyben lefolytatott vizsgálat nem talált szabálytalanságot a katonák viselkedésében. A hadsereg tényfeltáró bizottsága megállapította, hogy a katonák betartották a vonatkozó rendszabályokat, az iraki polgári személyek életét pedig nem szándékosan oltották ki.

Kilencfős "járulékos veszteség"

A Pentagon-tisztviselők által elmondottakat megerősítette az Irakba vezényelt amerikai haderő szóvivője pénteken kiadott közleményében. William Caldwell vezérőrnagy a kommünikében azt is tudatta, az akció kilenc főnyi "járulékos veszteséggel" (azaz ennyi polgári áldozattal) járt, de hozzátette, az áldozatok pontos számát lehetetlen meghatározni, miután az ellenállók rejtekhelyéül szolgáló épület falai leomlottak.

Az isaki incidens egyike annak a néhány - polgári áldozatokat követelő - iraki fegyveres összetűzésnek, amelyet az amerikai hadsereg kegyetlenkedés, vérengzés gyanúja miatt vizsgál. Közülük a legnagyobb sajtónyilvánosságot az kapta, hogy amerikai katonák tavaly novemberben a nyugat-iraki Hadíszában agyonlőttek 24 polgári személyt - köztük nőket és gyermekeket -, miután menetoszlopukat pokolgépes támadás érte. Ebben az ügyben az iraki kormány is nyomozást indított.  • Bérelnék
  • Bankszámla