Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bezáratták a klézsei magyar iskolákat

2001.12.05. 11:49
A romániai iskolák hatvan százaléka nem rendelkezik az egészségügyi hatóságok jóváhagyásával, de emiatt még sehol sem rendelték el a tanítás szüneteltetését. A romániai Bákó megyei Klézse településen azonban erre hivatkozva záratták be a magánházaknál működő, magyar nyelvű iskolákat.
A Krónika című erdélyi lap azt követően kért adatokat a román egészségügyi minisztériumtól a romániai iskolák egészségügyi engedélyeiről, hogy a Bákó megyei hatóságok az egészségügyi engedély hiányára hivatkozva elrendelték Klézse településen a magánházaknál tartott magyartanítás beszüntetését.

Megkülönböztetés éri a magyar iskolákat?

A minisztérium tájékoztatása szerint az egészségügyi jóváhagyás nélkül működő tanintézmények száma csupán Bákó megyében 223. A Klézse községhez tartozó öt iskola közül csupán egy rendelkezik egészségügyi jóváhagyással. A Bákó megyei egészségügyi felügyelőség illetékesei elmondták, hogy a szükséges engedély hiánya miatt egyetlen iskolát sem zártak be, mert nem "szokás iskolákat bezárni". Ilyen intézkedésre csak nyilvánvaló veszély esetén kerül sor.

Marin Bustiuc, a megyei egészségügyi felügyelőség igazgatóhelyettese úgy vélte, nem a rosszindulat megnyilvánulása, hogy Klézsén egészségügyi okokra hivatkozva szüntették be a délutáni magyarórákat. Hangsúlyozta viszont, hogy a döntést az állami egészségügyi ellenőrző hivatal alkalmazottai hozták. Ez az intézmény közvetlenül a minisztériumnak van alárendelve. Lehetségesnek tartotta, hogy az ellenőrök rossz következtetéseket vontak le, de mint megjegyezte, ezeket ki lehet még javítani.

Nyilvánvaló volt, hogy az egészségügyi engedélyek hiánya nem ok, hanem csak ürügy, amire hivatkozva a hatóságok beszüntethetik a klézsei magyarórákat - nyilatkozta a Krónikának Bartha András, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke.