Géza
-12 °C
-4 °C

Helyhatósági választások kezdődtek Olaszországban

2003.05.25. 12:07
Több mint 11 millió embert várnak az urnákhoz, hogy döntsenek csaknem ötszáz városi és tizenkét megyei önkormányzat jövőbeni összetételéről.
A mintegy 57 millió lakosú Olaszországban pontosan 11.245.112 választásra jogosult embert szólítanak az urnák elé, akik 13.265 választási körzetben adhatják le szavazatukat. Tizenkét megyei szintű önkormányzat jövőbeni vezető testületeiről kell dönteniük - Massa-Carrarában, Rómában, Beneventóban, Foggiában, Agrigentóban, Caltanissettában, Cataniában, Ennában, Messinában, Palermóban, Siracusában és Trapaniban. Ugyancsak szavazniuk kell csaknem ötszáz városi önkormányzat összetételéről, ezek között kilenc megyei székhely is szerepel: Brescia, Sondrio, Treviso, Vicenza, Massa, Pisa, Pescara, Messina és Ragusa.

Korrupció és kommunizmus

A jobbközép kormánykoalíció és a balközép ellenzéki szövetség egyaránt országos szintre emelte a választási kampányt, a korábbiakhoz hasonlóan most is sokan inkább a "politikai hűség", semmint a helyi problémák szempontjai alapján töltik ki a szavazócéduláikat. Silvio Berlusconi miniszterelnök ismét személyiségének lehengerlő erejével próbálta megnyerni az olaszokat. Ezért valóságos háborúvá fajult a kampány, amelybe Berlusconi az ellene folyó korrupciós pert is belekeverte, kommunista befolyás alatt álló bírók politikai támadásának minősítve a büntetőjogi felelősségre vonást. A kormányfő az utóbbi hetekben "kommunista veszéllyel" riogatta a választókat.

A balközép koalíció vezetői folyamatosan védekeztek Berlusconi vádjai ellen. Azzal érveltek, hogy a miniszterelnök saját büntetőjogi felelőssége alól próbál kibújni, s ezért "menekül előre", a politika terepén intézve támadást ellenfeleivel szemben.