Valér
4 °C
8 °C

A hadvezetést bírálják az izraeli tartalékosok

2006.08.21. 13:24
Kapcsolódó cikkek (1)
Brit gyártmányú éjjellátó-készülékeket találtak izraeli katonák a Hezbollah dél-libanoni parancsnoki bunkereiben, Londonban vizsgálatot indítanak. Izraelben belpolitikai kérdéssé vált a Szíriával való esetleges párbeszéd kérdése.

Izrael mindaddig nem tárgyal Szíriával, amíg az arab ország nem hagy fel terroristacsoportok pénzelésével, jelentette ki hétfőn Ehud Olmert izraeli kormányfő.

"Azt ajánlom, senki se tápláljon hiú reményeket" - mondta a miniszterelnök észak-izraeli látogatásán. - Ha Szíria leállítja a terrorizmus támogatását, ha felhagy azzal, hogy rakétákkal lásson el terrorszervezeteket, örömmel tárgyalunk vele."

Tárgyalni Szíriával, vagy sem?

Előzőleg a Szíriával való tárgyalások felvétele mellett foglalt állást Avi Dihter, az izraeli kormány közbiztonsági ügyekért felelős minisztere, Simon Peresz miniszterelnök-helyettes ugyanakkor elvetette az ötletet.

Az izraeli külügyminisztérium vasárnap bejelentette, hogy Cipi Livni izraeli külügyminiszter létrehozott egy munkacsoportot, amelynek az izraeli sajtó szerint jelentést kell tennie a Damaszkusszal a Golán-fennsíkról folytatott, de 2000 januárjában félbeszakadt kétoldalú tárgyalások újrakezdésének esélyeiről.

Amír Perec izraeli védelmi miniszter öt nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy Izraelnek elő kell készítenie a Szíriával való párbeszéd feltételeit.

Bírálnak az izraeli tartalékosok

Élesen bírálta a hadvezetést az izraeli hadsereg tartalékosainak egy csoportja a nemrégiben tűzszünettel véget ért libanoni háború alatt általuk tapasztalt hiányosságok miatt. Kifogásaiknak hétfőn utcára került izraeli lapokban megjelentetett nyílt levélben adtak hangot.

A vezetők határozatlanok voltak, s ez "megnyilvánult a tétlenségükben, a nem megfelelően kivitelezett műveleti tervekben" és abban, hogy minduntalan visszavonták a kiadott harci feladatokat - írták a tartalékos dandár tagjai.

A háború célját "sohasem határozták meg pontosan, s még a harcok alatt is változtattak rajta" - áll a nyílt levélben.

Brit éjjellátók a Hezbollah bunkerében

Valószínűleg brit gyártmányú éjjellátó-készülékeket találtak izraeli katonák a Hezbollah dél-libanoni parancsnoki bunkereiben, közölte az izraeli hadsereg.

A brit külügyminisztérium megpróbálja kideríteni, hogy mely cég gyártotta ezeket, és hogyan kerülhettek a gerillaszervezethez, közölte hétfőn a minisztérium szóvivője.

A The Times brit napilap hétfői jelentése szerint meg nem nevezett tisztségviselők közölték, hogy a szóban forgó készülékek nem voltak részei annak a szállítmánynak, amelyet egy brit cég különleges engedély birtokában adott el Iránnak 2003-ban, de ennek megerősítése még tart.