Emőke
-4 °C
9 °C

Elfogadták a tűzszüneti javaslatot - feltételekkel

2001.12.12. 15:57
Anthony Zinni, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja megkapta a felek elvi hozzájárulását keddi tűzszüneti javaslatához, de Izrael feltételeket szabott azok elfogadásához. Az izraeli hadsereg több támadást is indított napközben palesztin célpontok ellen, megölve legalább négy embert.
Egy amerikai diplomata szerdai tájékoztatása szerint előző nap megtartották az izraeli-palesztin biztonsági találkozók újabb fordulóját, és ezen az amerikai megbízott felszólította a feleket, hogy egyezzenek be egy 48 órás tűzszünetbe. Ezt mind a két fél kedvezően fogadta, de Izrael két feltételt is megjelölt meg a fegyvernyugvás tiszteletben tartásához. Mint a névtelenséget kérő diplomata közölte, Izrael jelezte, hogy folytatja az öngyilkos merényletekre készülő palesztinok elleni fellépését, és válaszol a palesztinok támadásaira. A diplomata hozzátette, hogy a palesztinok elfogadták Zinni javaslatát, és hozzá is kezdtek a szélsőségesek letartóztatásához.

Négy halott a szerda reggeli izraeli támadásban

Izrael a bztonsági találkozón arról tájékoztatta Zinnit, hogy a Palesztin Hatóság komolyan megkezdte a harcot a terrorizmus ellen. Ennek ellenére szerdára virradóra helikoptertámadást indított gázai célpontok ellen, amelynek következtében négy palesztin meghalt, és tizenöten megsebesültek. A helikoptertámadás előtt palesztinok tüzet nyitottak gázai zsidó településekre, de ennek a támadásnak nem volt sérültje. Később harckocsik hatoltak be a palesztin fennhatóság alá tartozó Dzsenínbe, amit palesztin részről lövöldözéssel fogadtak. Egy ember megsebesült.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Jeruzsálemben találkozott Benjamin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszterrel. Az EU-főmegbízott kedden találkozott Jasszer Arafattal, és utána egy tv-csatornának adott nyilatkozatában úgy értékelte, hogy a palesztin vezetés kész stratégiai döntést hozni a terrorizmus elleni harcról.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft