Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Irán: jobb repülők - Izrael: jobb radar

2008.08.17. 15:52
Irán szerint gépei már elérik Izraelt és haza is jutnak. Izrael viszont az új radarrendszerrel hamarabb tudni fog erről.

Irán megnövelte harci repülőgépei hatósugarát, így most képesek utántöltés nélkül elrepülni Izraelig és vissza - jelentette vasárnap az iráni állami televízió. Az adó a légierő parancsnokát idézte, aki szerint az iráni harci repülőgépek most már 3000 kilométert képesek megtenni utántöltés nélkül.

A repülőgéptípust nem nevezte meg és arra sem tért ki, hogyan tudták megnövelni a gépek hatósugarát. Ezt egyébként olyan, a szárnyakhoz vagy a géptörzshöz erősített külső üzemanyagtartályokkal lehet elérni, amelyektől meg lehet szabadulni, ha kiürültek.

A televízió beszámolójában nem említette név szerint Izraelt, de a tábornok nyilatkozata az izraeli légierő júniusi hadgyakorlata után hangzott el, amelyről amerikai tisztségviselők nem tartották kizártnak, hogy az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges légicsapás próbája.

Eközben az Egyesült Államok a rakétatámadások korai előrejelzését szolgáló, nagy teljesítményű radarrendszert akar telepíteni és saját személyzettel működtetni az izraeli Negev-sivatagban. A radaroknak köszönhetően Izrael a mostani 900 kilométer helyett már 2000 kilométeres távolságból felismerné a felé tartó rakétákat.

Az új korai előrejelző rendszer elsősorban iráni rakétatámadás esetén lehet hasznos, mert Izrael "értékes perceket" nyerhet - írta a Háárec c. lap magas rangú amerikai és izraeli katonai forrásokra hivatkozva.

Irán, amelyet Izrael a legnagyobb stratégiai fenyegetésnek tart, körülbelül 1500 kilométerre fekszik a zsidó államtól. Az újság úgy tudja, hogy a radarrendszert legkésőbb jövő év elején hadrendbe állítják, és egy amerikai műholdhálózattal fogják összekapcsolni. Amerikai katonák most először fognak tartósan Izraelben állomásozni.