Emília
18 °C
26 °C

Arafat a harcok leállítására adott parancsot

2000.11.15. 14:29
Jasszer Arafat palesztin elnök - független, ámde területtel nem rendelkező államuk kikiáltásának 12. évfordulóján - az izraeli célpontok elleni támadások beszűntetésére adott parancsot, ám ennek ellenére nem szűnnek a harcok. Az izraeli kabinet válságülést tart, míg az ellenzéki Likud előrehozott választásokat sürget.
Jasszer Arafat palesztin elnök - független, ámde területtel nem rendelkező államuk kikiáltásának 12. évfordulóján - az izraeli célpontok elleni támadások beszűntetésére adott parancsot - jelentette az AFP. Korábban úgy volt, hogy ezen az évfordulón kiáltják ki a ,,valódi" palesztin államot, ám ezt egy héttel ezelőtt elhalasztották. A fegyvernyugvásra való fölszólítás ellenére összecsapások voltak ma a karni határátkelőnél, a Gáza-övezet és Izrael közt, itt egy palesztin meghalt, tizenöt megsebesült. Ehud Barak kormányfő és kabinetje ma várhatóan szükségtalálkozót tart, a súlyosbodó helyzet megvitatására.

A palesztinok nagyobb szerepet szánnának az EU-nak
Az Európai Unió és tizenkét Földközi-tengermelléki ország szerdán kezdődő marseille-i tanácskozása előtt Nabil Saat palesztin miniszter az uniós országok "bátorságának" hiányát kifogásolta a jelenlegi izraeli-palesztin konfliktus kapcsán, és arra sürgette a tizenötöket, foglaljanak el határozottabb palesztinbarát álláspontot a válság megítélésében. Elemzők szerint ez része annak a palesztin stratégiának, amely a halottnak minősített oslói békefolyamat helyett új vágányra terelné a rendezést, nagyobb európai és orosz részvétellel - ellensúlyozandó az ,,Izrael-párti" amerikai hatást.

Arafat persona non grata

Szerdán felravatalozták Jicak Rabint volt izraeli kormányfő nemrégiben elhunyt feleségének holttestét. A délutáni órákban megtartott temetésre várják többek közt Hillary Clintont és lányát, Chelsea-t, Dennis Ross amerikai diplomatát és Igor Ivanov orosz külügyminisztert. Jasszer Arafatot, aki korábban jelezte részvételi szándékát, Ehud Barak kormányfő persona non grata-nak tekinti a temetésen.

Saron előrehozott választásokat szeretne

Eközben a jobboldali Likud elnöke, Ariel Saron - aki a palesztinok és a nemzetközi közvélemény jelentős része szerint részben felelős a zavargások kirobbanásáért - Chicagóban beszélve előrehozott választásokat sürgetett, mondván nem szabad megengedni, hogy Barak pártja tárgyaljon a palesztinokkal a békéről - jelentette az MTI.