Szilárda
0 °C
6 °C

Nem tudni, Arafat számít-e még

2001.12.14. 13:07
Ellentmondó nyilatkozatok jelennek meg arra nézve, hogy Izrael partnerének tekinti-e még Jasszer Arafat palesztin elnököt. Bár a legutóbbi, tíz ember életét követelő palesztin akció miatt az izraeli kormány hivatalosan is megszakította a kapcsolatot a Palesztin Hatósággal, és egyes izraeli miniszterek egyenesen Arafat kitoloncolását emlegetik, más tisztviselők szerint a palesztin elnöknek még nincs vége. Közben újabb támadást indított az izraeli hadsereg Ciszjordániában, a harcokban legalább öt palesztin meghalt.
Simon Peresz izraeli külügyminiszter a Jediót Ahronót című napilap pénteki számában megjelent interjújában úgy vélekedett, hogy Jasszer Arafat palesztin elnöknek "még nincs vége", ellentétben azzal, amit Ariel Saron kormányfő állít. Peresz szerint az sincs kizárva, hogy az Arafat ellen indított katonai akció csak megerősíti pozícióját a palesztin nép körében, a közel-keleti államokban és Európában. Ugyanakkor megjegyezte: a palesztin vezető "megfizetett tévedéseiért".

Peresz óva int a szakítástól

Peresz, aki az izraeli kabineten belül ellenezte az Arafattal való szakítást, óva intett attól, hogy száműzetésbe kényszerítsék a palesztin elnököt, mint ahogy azt a kormány szélsőjobboldali szárnya követeli. "Ha elűzzük Arafatot, gondjaink lesznek az arab világgal. Egyiptom és Jordánia megszakítaná velünk a kapcsolatot" - figyelmeztetett Peresz.

Ben Eliezer szerint lesz majd Arafat helyett más

Ben Eliezer védelmi miniszter azonban a Háárec című napilapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az Arafattal való szakítás után várhatóan felbukkannak majd a palesztinok soraiban olyanok, akik hajlandók tárgyalni Izraellel a "függőben lévő kérdésekről". "Jasszer Arafat immár játékon kívül van. Nem változtatta meg álláspontját a terrorizmusról és az erőszakról" - tette hozzá a miniszter.

Törökország és az EU Arafat mellett

Törökország továbbra is Arafatot tekinti a palesztinok vezetőjének - jelentette ki Ankarában a török államfő szóvivője. Hasonló tartalmú nyilatkozat várható az Európai Unió ma megkezdődött laekeni csúcstalálkozójának végén is.

Újabb izraeli támadás, halottak

Palesztin kórházi források szerint a Szalfit ciszjordániai falu elleni izraeli harckocsitámadásban hat - az izraeliek szerint öt - palesztin rendőr vesztette életét. A szerdai öngyilkos merényletekkel szembeni megtorlásul a hadsereg 43 palesztin letartóztatott.