Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Izraeli páncélos hadoszlop vonult be Dél-Libanonba

2006.08.09. 00:24
Kapcsolódó cikkek (1)
Izraeli harckocsikból és páncélozott harcjárművekből álló hadoszlop vonult be tüzérségi tűz és légi csapások fedezetében szerda este Dél-Libanonba, nem sokkal a szárazföldi hadműveletek kiszélesítéséről hozott izraeli döntés után.

Tizenöt izraeli katona esett el szerdán a Hezbollahhal vívott harcokban Dél-Libanonban, közölte egy izraeli katonai szóvivő. Harmincnyolc katona megsebesült a szóvivő tájékoztatása szerint. Az izraeli televízió úgy tudja, hogy az elesett katonák között több tartalékos is volt.

Kiterjesztették a hadműveleteket

A Metullából érkező izraeli páncéloscsapat a határtól mintegy 5 kilométerre, egy dombon foglalt el harcálláspontokat, a galileai területsáv legészakibb csücskével szemben. Előrenyomulásuk során több házat leromboltak - közölték a megtorlástól tartva nevük elhallgatását kérő szemtanúk Burdzs al-Mulúk faluból.

A harckocsizók röviddel azután hatoltak be Libanon területére, hogy az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött: kiterjeszti a szárazföldi offenzívát és a hadsereg egészen a Lítáni folyóig nyomulhat előre, amelynek völgye a szóban forgó térségben mindössze hat kilométerre fekszik a határtól.

Porfelhő a nyomukban

Az egyenetlen terep és a hadoszlop felverte porfelhő miatt a szemtanúk arról nem tudtak felvilágosítást adni, hogy hány izraeli harckocsi és páncélozott jármű érkezett a térségbe. Az izraeli légierő és a haditengerészet eközben szerdán is folytatta a Bejrút déli elővárosai elleni támadásait, szórványosan tűz alatt tartva a síita kerületeket és a Hezbollah fellegvárainak tartott térségeket.

A libanoni rendőrség elmondása szerint harci gépek bombázták és hadihajókról lőtték a keresztények lakta negyed közelében fekvő Siáh városrészt, amelyet mostanáig megkíméltek a támadások. Az ottani viszonylagos nyugalom miatt sok síita menekült át a légi csapásoktól erősen sújtott Dahíja kerületből Siáhba, ahova szerdán legalább négy, hadihajóról kilőtt rakéta csapódott be.

Temetést bombáztak

Izraeli harci gépek emellett két bombát dobtak a fő útvonalra, a Naszrallah sugárútra, nagy riadalmat keltve a hétfői bombázás halottainak temetésén, majd öt bomba hullott a mintegy százfős gyászoló tömegre, és a koporsóvivők a holttesteket a sírbolt szélén hagyva futottak fedezékbe. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A két nappal ezelőtti bombázásban három épület dőlt romba és a szerdán közzétett, legutóbbi libanoni adatok szerint legalább 41 ember vesztette életét, további 61 pedig megsebesült.