Izrael dél-libanoni kivonulása - nemzetközi reakciók

2000.05.24. 17:17
Terrorizmussal vádolja Ehud Barak izraeli miniszterelnök Szíriát, mert megkísérli megakadályozni a Dél-Libanonból történő békés izraeli csapatkivonást, valamint arra buzdítja a libanoni palesztinokat, hogy az izraeli kivonulást követően hajtsanak végre terrorista merényleteket Izrael ellen. A volt libanoni elnök szerint ugyanakkor akár egy Koszovóhoz hasonló helyzet is kialakulhat a Hezbollahot támogató síita muszlim többség és az Izraellel szövetséges keresztény és drúz kisebbség viszonylatában.
Az amerikai fegyveres erőknél ugyanakkor már tesztelik azt az Izraelnek szánt korszerű lézerfegyvert, amely állítólag képes lelőni a rövid hatótávolságú rakétákat, amelyek Izrael északi részét fenyegetik. A dél-libanoni védelmi övezet összeomlásával ugyanis Izrael területe ismét elérhetővé válik rakétavetőkkel. Ehud Barak az ENSZ főtitkárához és a nagyhatalmak vezetőihez intézett levelében kijelentette: Szíria a regionális stabilitás megbontása céljából támogatja Iránt és a Hezbollah szervezetet Izrael-ellenes tevékenységében.

Ehud Barak
"Szíria a regionális stabilitás megbontása céljából támogatja Iránt és a Hezbollah szervezetet Izrael-ellenes tevékenységében"
Az MTI értesülései szerint Amin Dzsemajel volt libanoni elnök ugyanakkor keményen fellépett országa kormánya ellen, amiatt, hogy szerinte lényegében a Hezbollah kezére játszotta Dél-Libanont. A Párizsban élő Dzsemajel, aki 1982 és 1988 között volt Libanon államfője, az LCI televíziónak nyilatkozva, azt mondta, hogy örömmel tölti el a libanoni területek felszabadulása, de katasztrófától tart, mivel a Hezbollah céljai nem ismertek. Szerinte akár egy Koszovóhoz hasonló helyzet is kialakulhat a Hezbollahot támogató síita muszlim többség és az Izraellel szövetséges keresztény és drúz kisebbség viszonylatában.

Emile Lahud hivatalban lévő libanoni elnök kedden visszautasította azt az ENSZ-tervet, miszerint az izraeli kivonás menetét a világszervezet helyben állomásozó erői felügyeljék. A kéksapkások sorsa így továbbra is bizonytalan.

Az amerikai politikai vezetés is nyilatkozott az ügyben. Al Gore alelnök kemény hangú Izrael-barát felszólalásában közölte: az Egyesült Államok Háfez Asszad szíriai elnököt fogja felelősnek tartani akkor, ha az izraeli csapatkivonással újabb erőszakhullám veszi kezdetét.

Moszkva, az eseményekre reagálva, szintén arra intett minden érintettet, hogy tanúsítson önmérsékletet és kerülje az összeütközést. Az orosz külügyminisztérium nyilatkozata értelmében az érintett országoknak együtt kell működniük az ENSZ-szel. Moszkva figyelmeztetett: a dél-libanoni viszály kiszélesedése az egész közel-keleti békefolyamatot veszélyezteti. A külügyi állásfoglalás szerint tartós béke csak az izraeli-szíriai béketárgyalások felújításával lehetséges.

Az al-Kudsz című palesztin napilap vonatkozó írása szerint a dél-libanoni fejlemények rákényszeríthetik Izraelt a Szíriával való tárgyalások felújítására és a Golán-fennsíkról való teljes kivonulásra. "Izrael olyan helyzetbe kerülhet, hogy újra ki kell nyitnia a szír dossziét, és megállapodásra kell törekednie. A végén aztán kénytelen lesz teljesíteni a szír követeléseket, és visszaadni a Golán-fennsíkot, néhány felszíni módosítással presztízsének megőrzése végett.