16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Kormányválság Izraelben

2000.06.07. 15:00
Az izraeli parlament első olvasatban megszavazta szerdán az előrehozott választások kiírásáról szóló törvényjavaslatot. Elemzők szerint a miniszterelnöknek át kell alakítani kormányát, hogy elkerülje az idő előtti vereséget. Ehud Barak legfontosabb feladata jelenleg az, hogy többséget szerezzen a knesszetben.

A 120 tagú knesszet 61 képviselője szavazott a javaslat mellett, 48 pedig ellene. További három igen szavazat kell még ahhoz, hogy végleg elfogadják a javaslatot, és feloszlassák a törvényhozást Izraelben.

A knesszet első olvasatban megszavazta az előrehozott választások kiírásáról szóló törvényjavaslatot
A hatpárti kormánykoalíció második legnagyobb pártjának, az ultraortodox Sasznak mind a 17 képviselője szavazatával támogatta az idő előtti választások kiírását, valamint a koalíció további két képviselőcsoportja, a Nemzeti Vallási Párt, és a a bevándorlók jogaiért küzdő Jiszráel Ba-Alija is elégedetlen a jelenlegi kabinettel. Ehud Barak izraeli miniszterelnök elvesztette többségét a knesszetben, hiszen a koalíciós tagok közül sokan az ellenzékkel szavaztak.

A javaslat első olvasatának parlamenti jóváhagyása azonban korántsem jelenti a Barak-kormány végét, hiszen még további két fórumnak kell jóváhagyni a törvénytervezetet, mielőtt kiírnák az előrehozott választásokat Izraelben.

Politikai elemzők szerint a miniszterelnöknek át kell alakítani kormányát, hogy elkerülje az idő előtti vereséget. Az egyik megoldás az lehet, hogy Barak behívja a koalícióba a hat képviselőből álló Sinui Centrumpártot, ugyanakkor megpróbál némi többségre szert tenni a parlamentben úgy, hogy maga mellé állítja az arab képviselőket, valamint több apró képviselőcsoportot. Ehud Baraknak nehéz dolga lesz, hiszen A Sinui liberális jogvédő párt, mely csak úgy hajlandó belépni a kormánykoalícióba, ha abban nincsenek vallási képviselőcsoportok.

A kormányválság előzménye, hogy Barak nem engedett a Sasz (Szefárdok Tóraőrzői) követelésének. A csoportosulás a kapottnál több millió dollárral nagyobb összegű támogatást követelt, amiből újjá kívánta építeni pénzügyileg összeomlott, botrányoktól hangos ortodox zsidó iskolarendszerét. A Sasz válaszul az elutasításra megfenyegette a miniszterelnököt, hogy az előrehozott választások ügyében ellene fog szavazni. A kormányzat összeomlása tehát csak komoly egyeztető tárgyalásokkal kerülhető el Izraelben.  • Tippek
  • Hírek