Gusztáv
-4 °C
1 °C

Mérnökből lett népvezér a független Palesztina megalapítója

2004.11.05. 11:48
Palesztina függetlensége elképzelhetetlen lenne Arafat nélkül. A palesztinok a szabadságáért folytatott harcában játszott szerepe megkérdőjelezhetetlen ugyan, ám hatalma megerősítése érdekében vitatható lépéseket is tett. Öröksége ráadásul valószínűleg káosz és zűrzavar lesz.
Mérnökből lett népvezér

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A hetvenötéves palesztin vezető a gázai övezetben született 1929-ben. Az izraeli függetlenség kikiáltása után Egyiptomban tanult, majd Kuvaitban helyezkedett el építészmérnökként. Itt fogalmazódott meg a palesztin nemzeti felszabadítási mozgalom megalapításának gondolata, a szervezetet végül 1965-ben, Fatah néven szervezte meg.

A palesztin szervezeteket tömörítő Palesztin Felszabadítási Szervezetet (PFSZ) 1969 óta, harmadikként vezeti. 1987-ben kirobbantotta az (első) intifádát. A felkelés hat évig, a békefolyamat kezdetét jelentő washingtoni megállapodásig tartott. A megállapodást a két évvel később meggyilkolt Jichák Rabin miniszterelnök jegyezte izraeli részről.

Szülőföldjére, Gázába 1994-ben, huszonhét év után térhetett vissza először. Ugyanebben az évben a szavazatok nyolcvanhárom százalékát megszerezve a leendő palesztin állam, a Palesztin Hatóság elnökének választották.

Palesztina szimbóluma

Ezt követően kemény egyszemélyi vezetőként viselkedett, palesztin részről is számos bírálat érte. Legfőbb bűne talán Ehud Barak addig példátlan engedményeket - többek között egy Jeruzsálem megosztására vonatkozó javaslatot is - tartalmazó békemegállapodási javaslatának elutasítását tartják. A békeajánlat elutasítása Barak bukásához és a keményvonalas Saron miniszterelnökségéhez vezetett. Saron adott okot a második intifáda 2001-es kirobbantására is. Ez a lázadás már kevésbé vívta ki a nemzetközi közösség szimpátiáját, egyre többen a békemegállapodások akadályozójának tartották Arafatot. Igaz, legalább ugyanennyien továbbra is megkerülhetetlennek gondolták.

Főleg, mert mérsékeltnek számító, bár az al-Aksza Mártírjai nevű terrorszervezetet is támogató politikai mozgalmának a fanatikus iszlám mozgalmak az egyedüli valós riválisai, melyek még a mérsékelt palesztinok körében is sok támogatót szereztek. Míg Arafat személye megkérdőjelezhetetlen maradt az átlag palesztinok körében, egyre többen fejezték ki elégedetlenségüket korruptnak tartott mozgalmával és beosztottjaival szemben.

Zűrzavartól tartanak

#alt#
Klikk a képre!
Az ikon megingását jelezte, hogy idén konkrét lázadás tört ki a Gázai övezetben, miután Arafat a korrupció ellen lázadozók követelésére elmozdított helyi vezetést saját legszűkebb környezete tagjaival próbálta leváltani. A lépés hatására az övezetben nagyon megerősödött a Hamász és az Iszlám Dzsihád vallási fanatikusainak támogatottsága.

Halálát követően elkerülhetetlen a vezetői válság Palesztinában, egyszerűen nincs másik, a nemzet nyilvánvaló többségének támogatását élvező vezér. A legtöbb elemző komoly belharcokat, polgárháborút jósol Arafat halála utánra. A helyzet komolyságát jellemzi, hogy az Arafatot közel három éve gyakorlatilag házi őrizetben tartó izraeli hatóságok különösebb fenntartások nélkül egyeztek bele Arafat külföldi gyógykezelésébe és azt a korábbi álláspontjukat sem hangoztatták túlzottan, hogy Arafat ugyan elhagyhatja Ciszjordániát, de visszatérését nem garantálják.