Judit
2 °C
7 °C

Ausztrálokat támadtak a dzsakartai robbantók

2004.09.09. 07:57
Kilencen vesztették életüket abban a pokolgépes merényletben, amelyet az indonéz fővárosban, Ausztrália nagykövetségénél hajtottak végre csütörtök délelőtt - közölte John Hoard ausztrál miniszterelnök Melbourne-ben. A Sinta helyi rádió szerint száznál is több a sebesültek száma. A merényletet péntek hajnalban a Dzsemáa Iszlámíja vállalta magára.
Legalább kilencen meghaltak, száznál is többen megsebesültek egy nagy erejű robbanásban a dzsakartai ausztrál követség közelében. Az indonéz hatóságok közlése szerint feltehetőleg autóba rejtett pokolgépet robbantott egy öngyilkos merénylő. A BBC helyszíni beszámolója szerint a robbanás hatalmas krátert hagyott maga után, a környéken több ház és jármű is súlyos károkat szenvedett.

A környéket mentőalakulatok, helikopterek és rendőrök lepték el, írja a BBC.

Ausztráliát támadták

John Howard ausztrál miniszterelnök
Klikk a képre!
"Terrorista támadás volt, melynek célpontja Ausztrália", jelentette ki a robbantásról Alexander Downer ausztrál külügyminiszter. Dzsakarta kormányzója, Szutijoszo szerint is terrortámadás történt.

Bár a támadás célpontja az ausztrál követség volt, a külképviselet személyzete sértetlenül úszta meg az akciót, jelentette be John Howard ausztrál miniszterelnök. Egyelőre azonban nem tudni, hogy az áldozatok között vannak-e ausztrál állampolgárok, mivel személyazonosságukat eddig nem sikerült megállapítani. "A halottak helyi biztonsági őrök vagy járókelők lehetnek", tette hozzá a BBC által idézett sajtókonferenciáján. A BBC tudósítója szerint a szigorúan őrzött, betonfallal és szögesdróttal is biztosított épületben nem keletkeztek komolyabb károk.

A merénylet után a canberrai külügyminisztérium felszólította az ausztrál állampolgárokat, hogy halasszák el Indonéziába tervezett utazásaikat, az ott lévőknek pedig a hazautazást tanácsolta. Értesülései szerint térségbeli "terroristák" célpontok sora ellen terveznek újabb támadásokat.

A halálos áldozatok egyike egy 24 éves helyi biztonsági őr, a többi halottat még nem azonosították, jelentette a Sinta nevű helyi rádióadó. A sebesültek között van egy taxisofőr, de többségük a környező hivatalokban dolgozó alkalmazottak közül került ki. A robbanás kitörte a szomszédos épületek ablakait, megrongálódott a nagykövetség épületének homlokzata, a képviselet előtt kiégett egy rendőrségi autó és egy taxi. A robbanás döreje több kilométerre elhallatszott. Helyi rádióadók szerint a mentők már több mint húsz sebesültet kórházba szállítottak.

Hatalmas kráter, összeroncsolódott autók

Ez csak a kezdet?

A robbantást, amelynek hírére az utóbbi két hónap legalacsonyabb szintjére zuhant az indonéz rúpia árfolyama, az indonéz elnökválasztás előtt tizenegy nappal és a kampány hivatalos megindítása előtt öt nappal hajtották végre.

A merényletet pénteken hajnalban a Dzsemáa Iszlámíja vállalta magára. A terrorszervezet egy iszlamista honlapon megjelent közleményében tudatta, hogy "eldöntöttük: rendezzük számlánkat Ausztráliával, isten és az iszlám egyik leggonoszabb ellenségével. Egyik mudzsahed testvérünknek sikerült pokolgéppel megrakott gépkocsival végrehajtania mártír akcióját az ausztrál nagykövetség ellen."

A szervezet emellett azzal fenyegetőzött, hogy folytatja merényleteit az ausztrál érdekeltségek ellen. "Ez csak a kezdete volt a támadássorozatunknak" - áll a közleményben, amely azt javasolja az Indonéziában tartózkodó ausztrál állampolgároknak, hogy hagyják el az országot. A Dzsemáa Iszlámíja a canberrai kormányt pedig arra szólította fel, hogy mielőbb vonja ki csapatait Irakból, mert különben még sok fájdalmas csapást kell elviselniük.

A Dzsemáa Iszlámíja, az al-Kaidával kapcsolatban álló délkelet-ázsiai terrorhálózat számos véres merényletet követett el nyugati célpontok ellen Indonéziában. A legtöbb halálos áldozatot a 2002 októberében Bali szigetén végrehajtott robbantás követelte, amelyben 202 ember halt meg, túlnyomó többségében ausztrálok. Nem egészen egy évvel később az amerikai Marriott hotel ellen követtek el merényletet Dzsakartában, 12 ember életét oltva ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?