Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nyolc kisdiákot ölt meg egy japán ámokfutó

2001.06.08. 11:27
Betört egy általános iskolába, és nyolc tanulót halálra késelt egy japán ámokfutó péntek reggel. A hatóságokat is megdöbbentette a páratlan incidens. Az Egyesült Államoktól eltérően Japánban szokatlan esetnek számít az iskolai tragédia.
Az ámokfutó péntek reggel tört be az oszakai Ikeda Álatalános Iskolába, és több embert megkéselt, diákokat és tanárokat egyaránt. Az áldozatok pontos száma nem ismert: a CNN öt halottról és 24 sebesültről ír, ezzel szemben a Reuters jelentése hét halottat és 20 sebesültet említ, míg a BBC nyolc halottról és több mint húsz sebesültről számol be. A diákok nagy része elsős, másodikos volt a magániskolában. A 37 éves ámokfutót a rendőrség elfogta és letartóztatta.

A támadás oka ismeretlen

A tragédia idején 680 diák tartózkodott az iskolában. A támadás okáról nem esett szó, az NHK japán televízió tudósítása szerint a letartóztatott férfi tízszeres adag nyugtatót szedett be, és össze-vissza beszélt. Az aggódó szülők a mentőktől zsúfolt iskolához siettek, hogy hazavigyék gyermekeiket. Szemtanúk szerint egy sebesült nő a közeli szupermarketbe rohant segítséget kérni.

Az áldozatok hozzátartozóin és a diákok szülein kívül a hatóságokat is megdöbbentette a példátlan incidens. Junicsiro Koizumi miniszterelnök "szörnyűségnek" nevezte a történteket, és elmondta: aggódik a gyermekek miatt. A kormányzat az eset kiviszgálására sürgősségi bizottságot állított fel Atsuko Toyama oktatási miniszter vezetésével, és elküldte képviselőit a tragédia színhelyére.

Az incidens megrázta Japánt

A tragádia megdöbbentette az egész országot, és kikezdheti az ország biztonságáról szóló legendát is. A reggeli szerencsétlenség után órákkal az emberek még mindig az iskola körül várakoztak, és a történtekről beszélgettek. Az ilyen iskolai erőszak - az Egyesült Amerikától eltérően - mindeddig ismeretlen volt Japánban. A tragédiáról a lapok különkiadást jelentettek meg.

Az eddigi egyetlen sokkoló iskolai bűntény 1998-ban történt, mikor egy 13 éves japán fiú halálra késelte tanárát, miután az megkérdezte tőle, miért késett el az angolóráról.