Nyomozás indult a New York Times csaló riportere ellen

2003.05.14. 13:13
Harmincnál is több plagizált, mi több, kitalált riportot jelentetett meg négy év alatt a New York Times egy fiatal újságírója. Jayson Blair ellen a lap ugyan nem tett panaszt, az ügyészség mégis nyomozást indított. A csalások miatt kínos helyzetbe került napilap többször túl elnézően bánt Blairrel - a lap publicistája szerint a szerkesztők talán túlzottan akarták az "ambiciózus fekete fiatalember" sikerét.
Az amerikai szövetségi ügyészség is nyomozást indított a New York Times csaláson ért riportere ellen - ismerte el a napilap kedden. Jayson Blair, a Times fiatal újságírója kitalált interjúkat, plagizált riportokat közölt a lapban. Utazó vidéki tudósítóként hamis számlákkal igazolta, hogy járt riportjai helyszínén, miközben ideje nagy részét brooklyni otthonában töltötte.

Pulitzer fiktív riportért
"Ha egy tiszteletreméltó újság hazudik, az megmérgezi a társadalmat" - ezzel a mondattal nyitott a New York Times szerkesztőségi cikke 1981 április 17-én. A Times akkor laptársa, a Washington Post újságírójának botrányára reagált. Janet Cooke egy pillanat alatt lett országos hírű újságíró egy nyolc éves heroinista fiúról szóló riportjával. A sztori kitaláció volt, Cooke mégis nyugodtan végignézte, ahogy a washingtoni rendőrség valóságos embervadászatot indított a nem is létező gyerek után - írja Howard Kurtz, a Washington Post média-szakírója. Lebukása után a Post végső megalázásként a sztoriért elnyert Pulitzer-díj visszaadására kényszerült.
A Times nem tett feljelentést

A nyomozásról szóló bejelentést az ügyészség nem kívánta kommentálni. "Sohasem erősítjük meg vagy cáfoljuk egy nyomozás tényét" - nyilatkozta a CNN-nek James Corney, az ügyészség szóvivője. Lena Williams, a Times újságíró-szakszervezetének vezetője szerint azonban Blair egy közvetítőn keresztül segítségét kérte, hogy ügyvédet szerezzen magának. Részleteket Williams sem kívánt közölni - írja a CNN.

A Times állítása szerint nem kért nyomozást csaláson kapott újságírója ellen.

Képzelt riportok

Blair májusban távozott az újságtól, miután a San Antonio Express News rajtakapta, hogy az újságíró plagizálta egy Irakban eltűnt amerikai katonáról szóló cikküket - írja a CNN. Mint kiderült, Blair cikkeivel korábban sem volt minden rendben, az 1981-ben hasonló botrányba keveredett Washington Post értesülései szerint legkevesebb 36 cikkével kapcsolatban merült fel a plágium vagy a hamisítás gyanúja.

Sztárjelölt
Bár Blair alig négy éve kezdett gyakornokként a Timesnál, ötvennél is több, helyreigazítást igénylő hibája ellenére is komoly témákat kapott. Blair tudósított Jessica Lynch, a fogságból kiszabadított amerikai hadifogoly hazaérkezéséről és ő koverolta a washingtoni sorozatgyilkosság történetét is. Ez utóbbi során már majdnem kipattant a botrány. Blair egyik exkluzív címlapsztorijában azt állította, hogy a nyomozók a szövetségi ügyészség utasítására pont azelőtt hagyták abba John Allen Muhammad, az egyik vádlott kihallgatását, hogy vallomást tett volna. Szövetségi tisztviselők felháborodottan tagadták Blair állításait.
William Safire, a New York Times talán legelismertebb publicistája szerint Blair alig négy év alatt összeszedett ötvennél is több helyreigazítása is figyelmeztető jel lehetett volna. Mint írja, Blair "túl sok második esélyt kapott az ambiciózus fiatal fekete újságíró sikerét kívánó szerkesztőktől". A CNN értesülései szerint nem ez volt az egyetlen hibája a Times újságírókat felügyelő rendszerének.

A hírcsatorna értesülései szerint négy éve Blair végzett egyetemistaként került a szerkesztőségbe gyakornoknak. Tanintézménye, a marylandi egyetem szerint azonban még egy teljes éve hátra van a diploma megszerzéséig.

Blair botránya jelentős csapás a New York Times, de a szakírók szerint az egész média hitelességére. A Times kiadója, főszerkesztője és felelős szerkesztője a napilap hétfői számában kért bocsánatot olvasóiktól.  • Hírek
  • Hírek