Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Lengyelország bocsánatot kért a zsidóktól

2001.07.10. 14:58
A kelet-lengyelországi Jedwabne zsidó lakossága kiirtásának hatvanadik évfordulója alkalmából a helyszínen rendezett emlékünnepségen Alekszander Kwaszniewszki lengyel elnök bocsánatot kért az elkövetett gonosztettért. Az eset, amelynek valós körülményeire csak nemrég derült fény, erősen megosztja a közvéleményt.
Jedwabne zsidó lakosságát 1941-ben irtották ki, és egészen a legutóbbi időkig a hivatalos álláspont az volt, hogy a háborús bűnt nácik követték el. Az elmúlt egy évben azonban több könyv jelent meg, amelyek bizonytják, hogy a több száz zsidót - egyes adatok szerint 1600-at - nem a németek, hanem saját lengyel szomszédaik öltek meg.

Alekszander Kwaszniewszki államfő a saját és mindazon lengyelek nevében, akiknek lelkiismeretét terheli a tömegmészárlás, megkövette az áldozatok emlékét és az élő hozzátartozókat.

Az ünnepségen, melyen több ezren vettek részt, jelen volt a kormány és a parlament számos tagja, és több más közéleti személyiség. Ott volt az áldozatok sok hozzátartozója is. Izrael varsói nagykövete, aki a háború előtti Lengyelországban született, és akinek életét családjával együtt lengyelek mentették meg, beszédében említést tett a zsidókat mentő lengyelekről is. A lengyel főrabbi történelminek nevezte a bocsánatkérést.

Megosztott közvélemény

Az eset erősen megosztja az országos és helyi közvéleményt. Sokan távolmaradtak a rendezvényről, mert nem hisznek a lengyelek felelősségében. "Ezek hazugságok. Semmi közöm a Holocausthoz, a németek a felelősek mindenért. Miért kellene hát bocsánatot kérnünk?" - idézi a BBC helyi papot. Felmérések szerint a lengyelek több mint fele ellenzi a bocsánatkérést.

Számos zsidó szerint a lengyelek nem tettek meg mindent, mert a hivatalos emlékkövön pusztán gyilkosságokról van szó, de a felelősöket nem nevezik meg.