Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Vérengzés Jeruzsálemben

2001.08.09. 19:12
Tizenkilenc emberrel végzett az a palesztin öngyilkos merénylő, aki csütörtök délután robbantotta fel magát egy jeruzsálemi pizzériában. Az akcióért az Iszlám Dzsihád és a Hamász is vállalta a felelősséget. A támadás a júniusban érvénybe lépett tűzszünet eddigi legsúlyosabb megsértése.
Legalább tizenkilenc halálos áldozata és több mint hetven sebesültje van annak a bombatámadásnak, amelyet palesztin szélsőségesek hajtottak végre kora délután Jeruzsálemben, jelentették hírügynökségek. Az öngyilkos merénylő egy pizzériában aktiválta a testére erősített robbanószerkezetet. A halottak közt hat kisgyermek is van. Televíziós jelentések szerint a helyszín a "totális pusztulás" képét mutatja.

Vér és üvegszilánkok mindenhol

Legalább tizenkilenc halálos áldozata és több mint hetven sebesültje van annak a bombatámadásnak, amelyet palesztin szélsőségesek hajtottak végre kora délután Jeruzsálemben
Az étteremből csak az oszlopok maradtak meg. A környéken üvegszilánkok, repeszdarabok hevernek. Az AFP helyszíni jelentésében arról számolt be, hogy a pizzeria előtt két vérfoltos babakocsi maradványait találták a romok között. A mentők szerint egy csecsemő is az áldozatul esett az esztelen terrornak. Az étterem főleg fiatalok kedvenc helye volt, a merényletkor éppen egy születésnapi összejövetel volt. A sebesültek között volt egy anya, négy gyermekével, akik éppen asztali áldást mondtak a robbanás pillanatában.

Az akcióért a radikális Iszlám Dzsihád nevű szervezet vállalta a felelősséget. A Reutershez eljuttatott közlemény szerint a "mártír" egy 23 éves arab férfi, Husszein Omar Abu Naszehh volt. Az Iszlám Dzsihád után azonban a Hamász szélsőséges iszlámista csoport is magára vállalta a mészárlást. Mint állítják a merénylő a ciszjordániai Dzsenin faluból való, 23 éves Izz el-Din al-Maszri volt. A véres merénylet hírét a dél-libanoni Ain Hélué palesztin menekülttábor lakói kitörő örömmel fogadták. Az AFP jelentése szerint egy órán át szóltak az automata gépfegyverek, sőt még harckocsi-elhárító rakétákat is kilőttek örömükben.

Egymást vádolják a felek

Az izraeli biztonsági kabinet röviddel a robbanás után összeült, hogy megvitassa, milyen választ adjon a támadásra. Egy kormányszóvivő ezt megelőzőleg azt nyilatkozta, hogy a felelősség egyértelműen Jasszer Arafat Palesztin Hatóságát terheli. Egy palesztin kormánytag azonban Izraelre hárította a felelősséget, mondván a totális blokád lehetetlenné teszi a palesztin biztonsági erők számára, hogy ellenőrizzék a szélsőséges csoportokat. Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter közölte: a palesztin fél teljes mértékben Ariel Saron miniszterelnökre hárítja a felelősséget a történtekért. "A merényletek, a gyilkosságok politikája és a terrorizmus, amelyet ő folytatott és terjesztett ki az elmúlt hetekben, vezetett erre az eredményre" - mondta.

Arafat ugyanakkor elítélte a történteket. Mint hivatalos közleményében állítja: "Arafat elnök elítéli az ártatlan polgári személyeket célba vevő nyugat-jeruzsálemi robbantást, mint ahogy általában is elítél mindenféle támadást ártatlan izraeliek és palesztinok ellen". George Bush amerikai elnök közben felszólította Arafatot, hogy kutassa fel a csütörtöki jeruzsálemi merénylet felelőseit és vetesse őrizetbe őket.

A nemzetközi közvélemény elítéli a merényletet

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnök Mose Kacav izraeli elnökhöz küldött levelében elítélte a csütörtöki véres jeruzsálemi merényletet, és kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozóival. Prodi hangoztatta, hogy határozottan elítéli a terrortámadást, amely oly sok ártatlan áldozatot követelt. A terrortámadást elítélve Kofi Annan ENSZ-főtitkár önmérsékletre szólította fel a feleket, és hangoztatta, hogy az erőszak beszüntetésére nincs más választás, mint a politikai párbeszéd. Manoel de Almeida e Silva ENSZ-szóvivő szerint a főtitkárt aggasztja, hogy a szélesedő erőszak továbbra is halált és szenvedést hoz az izraeliekre és a palesztinokra.

Június eleje óta nem volt öngyilkos merénylet izraeli városban: akkor egy tel-avivi diszkó előtt robbant bomba, húsz embert megölve. A merénylet tűzszünethez vezetett, ami elvileg azóta is érvényben van, ám gyakorlatilag egyik fél sem tartja be: átlagosan napi egy-két áldozata van a ciszjordániai és Gáza-övezetbeli harcoknak az izraeliek és a palesztinok közt.