Edina
-12 °C
-3 °C

Újabb vérfürdő Jeruzsálemben

2003.08.20. 08:45
Tizennyolc ember, köztük három gyermek meghalt, és száztizen megsérültek a kedd este Jeruzsálem belvárosában egy utasokkal zsúfolt autóbusz ellen végrehajtott merénylet következtében.
Az áldozatok többsége ortodox zsidó, a Háárec című tel-avivi napilap értesülése szerint az öngyilkos merénylő szintén ortodox zsidónak volt öltözve. A legfrissebb adatok szerint a robbanás következtében 18 ember - palesztin öngyilkos merénylőn kívül - vesztette életét és 110 ember, köztük több mint 40 gyermek sebesült meg. A palesztin lázadás kirobbanása, azaz 2000 szeptembere óta ez volt a legvéresebb merénylet, amely izraeli autóbuszt ért.

Kelet és Nyugat határán

A BBC helyi tudósítója szerint a busz elejében történt a robbanás. A Kelet és Nyugat Jeruzsálem határán történ terrorakcióról a rendőrség megerősítette, hogy öngyilkos robbantó hajtotta végre. A Kelet-Jeruzsálemhez is közel elhaladó buszon zsidó hívők utaztak, a Jeruzsálem óvárosában álló Siratófalnál jártak és onnan indultak haza.

Az öngyilkos merénylet elkövetését két palesztin radikális mozgalom - az Iszlám Dzsihád fegyveres szárnya, valamint a Hamász - vállalta magára.

Abbász: szörnyűséges tett

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök élesen elítélte szerdán reggel a Nyugat-Jeruzsálemben elkövetett palesztin öngyilkos merényletet, valamint közölte, hogy megszakítja a kapcsolatokat a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetekkel. A palesztin miniszterelnök azután döntött minden kapcsolat és párbeszéd megszakításáról, hogy tanácskozott kormányának tagjaival - közölte szerda hajnalban egy magas rangú palesztin tisztségviselő az AFP-vel. A neve elhallgatását kérő forrás elmondta: Abbász úgy tekinti a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot, hogy kárt okoztak a palesztin nemzeti érdekeknek.

A Reuters jelentése szerint a merénylet időpontjában, helyi idő szerint 21 óra 20 perckor Abbász éppen palesztin szélsőséges szervezetek képviselőivel tanácskozott, arról próbálta meggyőzni őket, hogy tartsák fenn és erősítsék meg a június 29-én vállalt tűzszüneti egyezséget.

Befagyasztott tárgyalások

Ariel Saron izraeli miniszterelnök úgy döntött, hogy Izrael befagyaszt minden kapcsolatot a Palesztin Hatósággal, és nem engedélyezi a Jerikó és Kalkilíja palesztin városok feletti biztonsági ellenőrzés e hétre tervezett átadását, válaszul a kedd esti palesztin öngyilkos merényletre. Az izraeli hadsereg kedd éjjeltől kezdve ismét szigorú zárlat alá veszi a palesztin autonóm területeket.

Saul Mofaz védelmi miniszter elrendelte, hogy az izraeli hadsereg zárja le teljes egészében a Gázai övezetet és Ciszjordániát, vegye blokád alá a palesztin városokat, amelyekből tilos kilépni, illetve azokba bemenni.

Avi Pazner izraeli kormányszóvivő azzal vádolta a Palesztin Hatóságot, hogy megsérti az útiterv néven ismert nemzetközi béketervből származó kötelezettségeit, hiszen nem hajlandó lefegyverezni és felszámolni a terrorista szervezeteket. Hangsúlyozta, hogy Izrael a merénylet nyomán foganatosított szigorú intézkedések dacára is elkötelezett marad az izraeli-palesztin válság rendezését célzó útitervhez, bár annak megvalósítása "sokkal nehezebb lesz" ezek után.

Amerika elítéli a merényletet

A washingtoni Fehér Ház és a nemzetbiztonsági tanács kedden egyaránt rendkívül éles hangú nyilatkozatban ítélte el a Jeruzsálemben elkövetett öngyilkos merényletet. A Fehér Ház közleményében arra szólította fel a palesztin vezetőket, hogy tegyenek meg mindent a szélsőséges palesztin csoportok felszámolása érdekében.

Az amerikai fővárosban érezhető az aggodalom amiatt, hogy a szélsőséges palesztin szervezetek sorozatos merényletei - amelyek minden alkalommal, így ezúttal is kemény izraeli válaszlépésekhez vezettek - lefékezhetik az útiterv néven ismert, az Egyesült Államok által erőteljesen szorgalmazott közel-keleti békekezdeményezés megvalósítását.

George Bush amerikai elnök a közelmúltban fogadta Mahmúd Abbász palesztin kormányfőt és Ariel Saron izraeli miniszterelnököt. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Washington minden tőle telhetőt meg kíván tenni az útitervben foglalt célok valóra váltásának érdekében.

Vállalták a felelősséget

A Hamász videófelvételt tett közzé a ciszjordániai Hebronban, amelyen egy magát Raed Abdel-Hamid Mask néven azonosító palesztin férfi azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos merénylettel torolja meg az al-Kudsz Brigádok egyik tagjának megölését. A 29 éves palesztin tanító volt, özvegye a Reutersnak azt mondta, hogy "Istennek hála, férjem mártír lett."

Az Izrael elpusztítására felesküdött Hamász élen járt az Izrael-ellenes öngyilkos merényletek végrehajtásában a 34 hónappal ezelőtt elkezdődött palesztin lázadás, a második intifáda során, de ez a szervezet is beleegyezett abba, hogy tiszteletben tartja a Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök által nyélbe ütött, június 29-től érvényes tűzszüneti megállapodást, amelyben a radikális palesztin mozgalmak egyoldalúan vállalták az Izrael-ellenes merényletek szüneteltetését.

Az Iszlám Dzsihád katonai szárnya Libanonban ugyancsak azt állította, hogy egyik jeruzsálemi csoportja hajtotta végre a merényletet. A szervezet gázai képviselete cáfolta ezt az állítást a Reutersnak, de az AFP dzseníni tudósítója egy névtelen telefonálótól ugyancsak azt az információt kapta, hogy az al-Kudsz Brigádok a felelős a buszrobbantásért.

Libanonban egy Tripolihoz közel fekvő palesztin menekülttáborban palesztin fiatalok százai gyűltek össze, hogy megünnepeljék a húsz halottat és több mint száz sebesültet követelő öngyilkos akciót. A "Halál Amerikára, halál Izraelre!" jelszót kántáló fiatalemberek a levegőbe lövöldöztek örömükben, és további merényleteket követeltek.