Klaudia
-4 °C
2 °C

655 000 iraki halottat emleget egy vitatott tanulmány

2006.10.11. 12:14
"Ez nem felmérés, ez politika" - kommentálta a John Hopkins Egyetem az iraki háború áldozatainak számát a többi jelentéshez képest tízszeresen túlbecslő kutatásáról egy rivális kutató. A John Hopkins stábja két éve hasonlóan vitatott adatokat publikált, akkor be is vallották, hogy szándékosan időzítették a jelentés közzétételét az elnökválasztás elé.

Még meg sem jelent, máris vitatják a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kérésére készített, az iraki háború áldozatainak számáról szóló új jelentést, jelentette a CNN. A John Hopkins Bloomberg School of Public Health vezető kutatója, Gilbert Burnham vezetésével készített felmérés szerint 2003 márciusa, az iraki háború kirobbanása óta 655 000-en vesztették életüket a harcok következtében.

Nem tudomány, politika

A témával foglalkozó kutatók egybehangzó véleménye szerint az adatok hibásak. "Ez nem kutatás, ez politika" - jelentette ki például az áldozatok számát megközelítőleg 50 000-re tevő Nemzetközi és Stratégiai Kutatások Intézetének (CSIS) vezetője, Anthony Cordesman a CNN-nek. Szerinte a kutatás inkább a november eleji képviselőházi és szenátusi választások kampányához kapcsolódik, nem a tudományos munkához.

Valóban, eddig az iraki háború áldozatait összegző civil szervezetek mindegyike 40-60 000 közötti áldozatot becsült. A legtöbb szervezet sajtójelentések és iraki halottasházak összesített adatai alapján dolgozik.

Szeretnek manipulálni

A John Hopkins stábja ehelyett ezernél több iraki háztartás megkérdezésével végezte vizsgálatát, majd az adatokat súlyozva közölték - bár a súlyozást máris megkérdőjelezi, hogy hivatalos népszámlálási adatok nem állnak rendelkezésre, azaz semmi sem garantálja a felmérés reprezentativitását.

Az átpolitizáltság gyanúját tovább erősíti, hogy a John Hopkins legutóbb a 2004-es elnökválasztás előtt adott ki a többi jelentéshez képest szintén brutálisan eltúlzott, módszertani hibákkal tarkított becslést az iraki háború áldozatairól. Akkor a kutatás vezetője elismerte, hogy szándékosan időzítették az elnökválasztás elé a jelentés publikálását.