Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Szudánban ordítozott Jimmy Carter

2007.10.03. 23:35

Kiabálásba keveredett Szudánban Jimmy Carter, jelentette az AP. A nyolcvanhárom éves exelnök "az öregek" közvetítőcsoportjával - Richard Bransonnal, a Virgin vállalatbirodalom milliárdos vezérével és Graca Machellel, Nelson Mandela nejével - indult a harcok dúlta Darfúrba tényfeltáró küldetésre.

Carter és társai éppen egy kormánypárti darfúri város menekülttáborában jártak, amikor az exelnök úgy döntött, a város más részeit is bejárja és találkozik a törzsi vezetőkkel. Ekkor állt elé a csak Omarként bemutatkozó szudáni biztonsági főnök, mondván "oda nem mehet, ez nincs benne a programban".

Az AP beszámolója szerint Carter a korát meghazudtoló hevességgel, kiabálva reagált. "Márpedig mi bemegyünk. Úgysem tud megállítani" - mondta, bár az utóbbiban tévedett.

Az "öregek" ENSZ-alkalmazott kísérői ugyanis bevallották, hogy a világszervezetnek sikerült abban megállapodnia a szudániakkal, hogy a tényfeltárók csak oda mehetnek, ahova a szudániak engedik őket. Az AP tudósítása szerint Cartert végül az amerikai elnökök és exelnökök védelméről gondoskodó elnöki testőrség, a Secret Service ügynökei győzték meg, hogy jobb lesz elhagynia a várost.

"Ezt majd elmesélem Bashir elnöknek" - fenyegette meg végül Omart Carter. Az exelnököt végül megbékítették, amikor egy másik helyszínen végül beszélhetett a törzsi vezetőkkel.