Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szudánban ordítozott Jimmy Carter

2007.10.03. 23:35

Kiabálásba keveredett Szudánban Jimmy Carter, jelentette az AP. A nyolcvanhárom éves exelnök "az öregek" közvetítőcsoportjával - Richard Bransonnal, a Virgin vállalatbirodalom milliárdos vezérével és Graca Machellel, Nelson Mandela nejével - indult a harcok dúlta Darfúrba tényfeltáró küldetésre.

Carter és társai éppen egy kormánypárti darfúri város menekülttáborában jártak, amikor az exelnök úgy döntött, a város más részeit is bejárja és találkozik a törzsi vezetőkkel. Ekkor állt elé a csak Omarként bemutatkozó szudáni biztonsági főnök, mondván "oda nem mehet, ez nincs benne a programban".

Az AP beszámolója szerint Carter a korát meghazudtoló hevességgel, kiabálva reagált. "Márpedig mi bemegyünk. Úgysem tud megállítani" - mondta, bár az utóbbiban tévedett.

Az "öregek" ENSZ-alkalmazott kísérői ugyanis bevallották, hogy a világszervezetnek sikerült abban megállapodnia a szudániakkal, hogy a tényfeltárók csak oda mehetnek, ahova a szudániak engedik őket. Az AP tudósítása szerint Cartert végül az amerikai elnökök és exelnökök védelméről gondoskodó elnöki testőrség, a Secret Service ügynökei győzték meg, hogy jobb lesz elhagynia a várost.

"Ezt majd elmesélem Bashir elnöknek" - fenyegette meg végül Omart Carter. Az exelnököt végül megbékítették, amikor egy másik helyszínen végül beszélhetett a törzsi vezetőkkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?